Николай и Евгения Баневи са завели дело за морални вреди

...
Николай и Евгения Баневи са завели дело за морални вреди
Коментари Харесай

Баневи съдят за тормоз Гешев и заместниците му за 60 000 лв., твърди в.Сега

Николай и Евгения Баневи са завели дело за морални вреди и упорстват да получат 60 000 лева обезщетение от основния прокурор Иван Гешев и петимата му заместници, твърди  в. " Сега ", базирайки се на юрист Михаил Екимджиев, който съставлява Баневи. Поводът за делото е писмото на Гешев и заместниците му до 67 европейски институции, в което наред, че се оплаква от напън, те се хвалят и с неприключили каузи, измежду които и това против Баневи. Това е надменно корист с права и нарушаване на презумпцията за невиновност, считат Баневи.

" Този иск изобличава юридическата мизерия и моралната неплатежоспособност на управлението на българската прокуратура. Индиректно той е и оценка за кадровата политика на Висшия правосъден съвет, който позволява такива хора не просто да стават прокурори, а да заемат управителни позиции макар условието на закона всеки магистрат да има високи профисионални и морални качества ", разяснява пред " Сега " Екимджиев.

Според исковата молба писмото на Гешев и заместниците му е в " чудноват халюцинационен епистоларен род " и Баневи напълно неоснователно са забъркани в него. В писмото си Гешев се оплаква от напън и тормоз от другите управляващи и сочи аргументите - многото каузи против " известни олигарси ".
Баневи осъдиха страната в Страсбург поради изявления на Гешев
Евгения и Николай Баневи са осъдили страната в Европейския съд по правата на индивида (ЕСПЧ) в Страсбург, заяви lex.bg. Според решениет...
Прочети повече
Прокурорското писмо изрежда делата против Баневи, Васил Божков, Цветан Василев, Пламен и Атанас Бобокови, Миню Стайков, Маринела и Ветко Арабаджиеви. За Баневи е записано следното: " виновни за длъжностни присвоявания в изключително огромни размери, довели до банкрут на едни от най-големите индустриални предприятия в България, пране на пари в размер на 1.5 милиарда лева; данъчни закононарушения в изключително огромни размери и присъединяване в проведена незаконна група ".

Според Баневи подтекстът, в който са сложени е позорящ. Те сочат изразите " олигарси " и " считани от обществото за недосегаеми за правоохранителните органи ". Според тях и като ги назовават " виновни " за закононарушения, това се равнява на отговорни, т.е. наказани с финален правосъден акт, какъвто против тях няма. И това нарушава презумпцията, че са почтени.

" Визираните правонарушения предизвикват на ищците мощен стрес и фрустрация, както и следващо мъчително отчаяние и загуба на доверие в активността на българската правоохранителна система ", се споделя в исковата молба на Баневи. Според нея в продължение на повече от 3 години те " са цели на злостна пропагандна акция от страна на прокуратурата ". Екимджиев напомня, че през октомври м.г. Баневи към този момент осъдиха България в Страсбург за това, че като началник на спецпрокуратурата Гешев е нарушил презумпцията за невиновиновност.

" По-малко от 3 месеца след решението на Европейски съд по правата на човека, демонстрирайки непоклатима противоправна и деликтна воля, ответниците, в качеството си на високопоставени прокурори, заемащи управителни длъжности в българската прокуратура, заедно афишират пред 67 интернационалните организации и страни, че Баневи са "... виновни за длъжностни присвоявания в изключително огромни размери, довели до банкрут на едни от най-големите индустриални предприятия в България, пране на пари в размер на 1.5 милиарда лева; данъчни закононарушения в изключително огромни размери и присъединяване в проведена незаконна група... ", се споделя още в исковата молба.
Европейски съд по правата на човека позволи жалбата на Баневи против България
Европейският съд по правата на човека(ЕСПЧ) в Страсбург е позволил до разглеждане жалбата на Евгения и Николай Баневи против нарушени п...
Прочети повече
И се добавя, че българският Наказателно-процесуален кодекс разрешава на прокуратурата без правосъден надзор да упрекна и да внесе обвинителен акт против всекиго за всякакво закононарушение. И това надали се знае от всичките 67 получатели на писмото. " Дори при очевидна корист с власт, проверяващите у нас не носят лична отговорност за непозволените обвинявания, а основният прокурор, както е открито в Решението на Европейски съд по правата на човека по делото " Колеви против България ", не може да бъде разследван даже когато има съществени данни, че е забъркан в ликвидиране ", пишат Баневи до съда.

Според тях прокуратурата може безнаказано и безотговорно да упрекна всекиго във всичко, с цел да може обществено да го демонизира, а те за следващ път са обект на прокурорски тормоз.

" Странният театрален род на прокурорската тъжба изрично не постанова нито споменаването на имената на Баневи, нито изчерпателно изброяване на недоказаните закононарушения, за които те, съгласно прокурорите, са " виновни ", нито квалифицирането им като " олигарси ". Ето за какво компрометиращите ищците данни, част от които са създадени от самата прокуратура, а други са предмет на провесен углавен развой, публикувани от ищците до 67 получатела по целия Свят, не преследват законна цел, в отбрана на публичен интерес ", се споделя в исковата молба.

" Вредата е съпричинена от шестимата ответници, настоящи в съгласие и преднамерено, а не непринудено и импулсивно. Всички те, действайки като високоорганизирана група, са имали опция умерено да редактират текста на писмото, тъй че правата на Баневи да бъдат съобразени ", изяснява се в исковата молба по какъв начин е избран размерът на търсеното обезщетение от Гешев и зам.-главните прокурори Десислава Пиронева, Даниела Машева, Красимира Филипова, Пламена Цветанова и Борислав Сарафов.

Още от КРИМИ:
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР