Николай Диковски е българинът, който беше арестуван в Скопие заради

...
Николай Диковски е българинът, който беше арестуван в Скопие заради
Коментари Харесай

Българинът, арестуван в Скопие по обвинение в шпионаж: Не знам от къде идва това обвинение

Николай Диковски е българинът, който беше задържан в Скопие поради нелегално престояване в районен съд Македония и обвинявания в шпионаж. Той е бил заставен да напусне територията на страната, макар че от години живеел там и даже имал бизнес.

" В петък към 13 часа македонско време в квартирата, която обитавам, се позвъни на вратата. Отворих - бяха двама цивилни служители на реда, които споделиха, че просто вършат рутинна инспекция на живущите в квартала. Предоставих си документите за идентичност напълно умерено. Те споделиха, че би трябвало да бъда отведен до полицейското ръководство ", споделя за случилото се Диковски пред Нова телевизия.

Българинът, съпроводен от двамата служители на реда, отишъл в полицейското ръководство, където поискали да създадат информация за престоя му в страната. Казали, че е пресрочил 90-те дни, позволени за престояване в Северна Македония.

" Проблемът беше дотолкоз, че в действителност бях минал този 90-дневен период на престой. Аз знаех за това, само че то също се базира на нещо. Абсолютно наясно съм със законодателството на Република Северна Македония. Аз подадох документи за разкриване на компания. На база тази компания аз мога умерено да систематизирам престоя си там. Те съзнателно бавеха регистрацията ми на компания ", сподели още пострадалият българин. Той добави, че управляващите в РСМ се оправдавали с летния отпускарски сезон и със обстановката в страната.

Николай Диковски не знае от кое място идва обвиняването в шпионаж. Спомня си, че откакто в РПУ му поискали документите, извикали миграционните служби. Докато бил самичък в стаята при него влезнали 25 цивилни души. Те не се показали, само че почнали да упражняват душевен тормоз върху арестувания, спомня си той. " Те се интересуваха от всяко мое деяние в целия ми живот. Тотален разпит, който стартира в 13 ч. и приключи в 23:59 ч. ", споделя още Диковски.

По думите на изгонения от РСМ българин никой на разпита съответно не е споменавал думата " шпионаж ", само че въпросите били в този подтекст. Питали го кой го е обучил, кой го е пратил, той ли управлява митингите. Диковски обаче твърди, че даже като фен не е ходил на митинги.

На въпрос дали счита, че повода за ареста може да е фотография със Зоран Заев, той отговори, че с него поддържат положителни връзки от 2012 година, когато Заев към момента не е бил на политическата сцена.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР