Николай ДенковЕдна от важните промени в новата Конституция е обявяването

...
Николай ДенковЕдна от важните промени в новата Конституция е обявяването
Коментари Харесай

Академик Денков: Образованието е пътят към по-доброто здраве на нацията

Николай Денков

Една от значимите промени в новата Конституция е оповестяването на образованието за национална полезност. Така, посредством висшия закон на страната, задължихме всички ръководещи, които и да са те, да основават условия за свободното развиване на образованието и да го подкрепят, включително като улесняват достъпа до висшите образователни заведения.
За да не останем в областта на пожеланията, по време на постоянния кабинет предложихме промени в Закона за висшето обучение (ЗВО). Ако те бъдат признати, страната ще поеме университетските такси в специалностите с държавна поръчка. В момента това обгръща всички 127 000 студенти и докторанти. Но значи също, че всички младежи, които до момента са се отказвали от следване по финансови аргументи, или би трябвало да работят като бармани или сервитьори, с цел да се устоят, към този момент могат да получат пълноценно висше обучение.

Днес в отрасловата комисия в Народно събрание ще диря поддръжка от депутатите за тези оферти в ЗВО.
На този принцип работят университетите в Германия - с оптимално отворен банкет, само че с високи критерии за сполучливо довеждане докрай и повече шансове за пълноценно присъединяване в професионалния и публичния живот по-късно.
Образованието е пътят към по-доброто здраве на нацията, по-високите равнища на икономическа непоклатимост, по-ниската престъпност, по-малките неравенства, по-високата резистентност на агитация и дезинформация.
Всичко това е значимо, с цел да станем естествена европейска страна. И по пътя към тази цел е значимо нито един младеж в България да не остава без опция да приключи университет.

Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР