Учени от британския Института Франсис Крик“, Националния институт по рака

...
Учени от британския Института Франсис Крик“, Националния институт по рака
Коментари Харесай

Учени са открили ползите от витамин D срещу рака

Учени от английския Института „ Франсис Крик “, Националния институт по рака на Съединени американски щати и университета в Олборг в Дания са разкрили вероятните изгоди от витамин D за резистентност против тумори. Резултатите от проучването са оповестени в списание Science.

Екипът откри, че мишките, хранени с богата на витамин D диета, имат по-добра имунна резистентност към пробно трансплантирани ракови болести и усъвършенстван отговор на имунотерапията. Витамин D работи върху чревните епителни кафези, което от своя страна усилва броя на бактериите, наречени Bacteroides fragilis. За да се дефинира приносът на тези микроорганизми към устойчивостта против рака, мишките на естествена диета получават B. fragilis, което им разрешава да устоят по-добре на туморния напредък. Този резултат беше понижен, когато гризачите бяха сложени на диета с недостиг на витамин D.

Изследователите също проучиха набор от данни от 1,5 милиона души в Дания, които откриха връзка сред по-ниските равнища на витамин D и по-високия риск от рак.

Въпреки че Bacteroides fragilis също се намира в човешкия микробиом, нужни са повече проучвания, с цел да се разбере дали витаминът оказва помощ да се обезпечи известна имунна устойчивост към рак при хората посредством същия механизъм. /БГНЕС
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР