Николай Денков и Мария Габриел дадоха изявление след разговора си

...
Николай Денков и Мария Габриел дадоха изявление след разговора си
Коментари Харесай

Габриел: Приех мандата с чувство на отговорност. Денков: Съставът на кабинета е неприемлив!

Николай Денков и Мария Габриел дадоха изказване след диалога си с президента Радев.

 

" Поемам с възприятие на отговорност номинацията, тъй като България има потребност от непоклатимост. Точно поради това сме пристигнали дружно, тъй като бяхме помолени от ПП-ДБ да имаме още малко време да завършваме договарянията. Споразумението и  съставът на кабинета вървят в пакет.
Моля ви да ни дадете още малко време - още 24 часа, 7 дни е период, който не одобрявам ", сподели Мария Габриел пред медиите.

 

" Нямаме разлики във връзка с целите за страната. Те са свързани с промените в правосъдната система, битката с корупцията и регулаторите. Всичко това върви ръка за ръка. Това нещо би трябвало да бъде изговорено в оптимално къс период. 7 дни е период, който не одобрявам. Трябва да създадем всичко в оптимално малко време ", акцентира Габриел.

Ясно е, че в пакет би трябвало да вървят съглашението и съставът на кабинета, само че оповестеният тази сутрин  проекто-състав на кабинета  е недопустим за нас,отговори Николай Денков.

 

 

 

 

" Ясно е, че в пакет би трябвало да вървят и съглашението, и състава на Министерския съвет. До през вчерашния ден нямахме изясненост ще бъде ли подписан документът, или не. Вчера ни споделиха, че няма, а през днешния ден, че ще го подпишем. Нашето схващане е, че би трябвало да се подпишат дружно. Това, което видяхме като план за Министерски съвет, ние го виждаме за първи път. Този състав за нас е недопустим ", сподели Николай Денков.

 

Припомняме тази заран ИК на ГЕРБ даде мандат на преговорния екип да подпише съглашение с ПП-ДБ, само че наложително с Приложение 1, което съдържа състава на кабинета на Мария Габриел.

 

По информация на Епицентър. бг ППДБ обаче са отказали да подпишат това съглашение дружно със състава на държавното управление.

 

Посочени са шестима нови министри от ГЕРБ. Освен премиерския пост и Външното министерство, партията ще поеме защитата (Христо Гаджев), обществената политика (Деница Сачева), образованието (Красимир Вълчев), енергетиката (Жечо Станков), нововъведенията (Росен Желязков) и околната среда (Ивелина Василева).

За здравен министър е препоръчана Катя Панева, народен представител от ДСБ. Останалите министри са от досегашния състав на кабинета.

 

В договарянията до момента най-сериозните разлики към министрите са били по ориста на военния министър Тодор Тагарев. " Продължаваме промяната - Демократична България " държала той да резервира поста си поради ясните му евроатлантически позиции, до момента в който Бойко Борисов твърдо е уверени, чо Тагапев не се оправя със дилемите си.

 

Ето имената на министрите:

11 са от остарелия състав на кабинета, шестима са новите

 

Мария Габриел - министър председател и министър на външните работи,

Николай Денков - вицепремиер по европейските въпроси,

Асен Василев - министър на финансите,

Калин Стоянов - министър на вътрешните работи,

Андрей Цеков - министър на районното развиване,

Деница Сачева - министър на труда и обществената политика,

Христо Гаджев - министър на защитата,

Атанас Славов - министър на правораздаването,

Катя Панева - министър на здравеопазвавето,

Кръстьо Кръстев - министър на културата,

Ивелина Василева - министър на околната среда и водите,

Кирил Вътев - министър на земеделието,

Росен Желязков - министър на нововъведенията и растежа,

Жечо Станков - министър на енергетиката,

Богдан Богданов - министър на стопанската система и промишлеността, 

 Георги Гвздейков - министър на превоза и известията,

Александър Йоловски - министър на електронното ръководство,

Зарица Динкова - министър на туризма,

Димитър Илиев - министър на спорта,

Красимир Вълчев - министър на образованието.

 

Коалиционното съглашение не може да бъде подписано с различен състав на кабинета, гласи решението на ИК на ГЕРБ, която беше свикана от Борисов незабавно тази заран.

 

Ако ГЕРБ са съгласни на този състав на кабинета, Мария Габриел ще го внесе за гласоподаване в Народното събрание в сряда или четвъртък. 

 

Ако не са, отиваме на избори, твърдят от ГЕРБ-СДС.

 

 

Очаквайте детайлности

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР