Николай Чапански, автор и водещ на фолклорни предавания по Радио

...
Николай Чапански, автор и водещ на фолклорни предавания по Радио
Коментари Харесай

И Борисов фен на Савка Сариева

Николай Чапански, създател и водещ на фолклорни излъчвания по Радио Пловдив

[email protected]

Савка Сариева е родена в родопското село Баните в музикално семейство. Тя има трима братя и три сестри и всичките се занимават с музика. Трите сестри са певици, двамата братя Борис и Камен са инструменталисти, а най-големия - Румен Родопски, е артист. Ала най-изявени през годините остават Савка Сариева и Румен Родопски.

Още когато е дребна, фамилията им се мести да живее в карловското село Христо Даново. От там стартират спомените на Савка Сариева по какъв начин са пеели в фамилията по родови срещи и събирания с другари. Първите песни националната певица научава от майка си, татко си и дядо си. Родителите я записват да учи в музикалното учебно заведение в Пловдив, след което продължава музикалното си обучение в музикалната академия в Пловдив. Там Савка става любимката на декана проф. Асен Диамандиев, който я кани да пее на концерти или да се включва в хоровете и ансамблите.

След довеждане докрай на музикалната академията националната певица стартира работа в Окръжен съвет за изкуство и просвета в Пловдив, само че фамилният живот я кара да се реалокира да живее в Доспат, от където е брачният партньор й. Там Савка Сариева е учител по музика в локалната гимназия, по-късно основава група за достоверен фолклор и детска музикална школа. Савка е пяла на всички известни хора, гостували в Доспат през последните години. А министър председателят Бойко Борисов останал толкоз впечатлен от гласа й, че персонално я поздравил след един концерт.

" Имаше доста надарени деца, аз ги поех всичките. Водих ги по фестивали и състезания из страната. Това ме удовлетворяваше и ме радваше. Издирвах и разучавахме остарелия, локалния достоверен фолклор на Доспат. Аз опазих I клас подготовка тъкмо с подобен труд ", споделя Савка Сариева.

Първите записи националната певица прави в Радио Пловдив и Радио София. Албумът " Една родопска фамилия " приказва за една одобрена певческа традиция в фамилията. В този албум вземат участие Савка Сариева, сестра й Лидия и братята й Румен, Борис и Камен. Като множеството им песни са родопски каматно гальовни. През годините основават общи планове с брат си Румен Родопски и отбор " Пазарджик ".

Сюитата с държавния отбор " Пазарджик " е върхът на изкуството, аранжиментът е на проф. Милчо Василев. " Получихме позвънявания, поздравления от чужбина за тази творба. Страхотна е песента. Това е върхът на нашето творчество. Най-големите наследници на песента са моите възпитаници, които ги научих да обичат националната ария, да я популяризират и да я извършват от сърце. Сигурна съм, че и след епохи ще я има родопската ария! ", споделя националната певица.

Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР