Николай Чапански, автор и водещ фолклорни предавания по Радио Пловдив,

...
Николай Чапански, автор и водещ фолклорни предавания по Радио Пловдив,
Коментари Харесай

Стоян Петков посреща празниците с дебютен албум

Николай Чапански, създател и водещ фолклорни излъчвания по Радио Пловдив,

 

Преди броени дни фолклорният реализатор и ефирен водещ Стоян Петков показа своя дебютен албум „ Кой що ме чуе да пеям “. Дискът съдържа 12 песни, изпълнени с ентусиазъм и откровена любов. Песни, възпяващи патриотизма и войводите, песни за обич и честност, песни за наслада и забава.

Сред тях откриваме плетеница от тракийски и македонски ритми. В албума са включени три дуетни песни, в които Стоян Петков си партнира с именитите артисти Тодор Кожухаров, Цветелина и Ашли.

В албума са включени и песните „ Цвето “ и „ В горите на Македония “, с които Стоян Петков взе участие в състезанията за авторска ария и изпълнителско изкуство на влиятелния фестивал Пирин Фолк 2022 и завоюва 3-та премия на фестивалното жури и премията на журналистическото жури.

Също толкоз впечатляващи са обичаните песни на генерации българи “Василке, млада невесто “ ”, “Стар копнеж ”, както и първата фолклорна ария на изпълнителя „ Гледай ме, гледай, пиленце лале “ от Пазарджишкия край.

За работата по албума надареният реализатор се е доверил на изтъкнати музиканти и аранжори: Виктор Йорданов-Кардама, Сашко Митковски, Цане Петров, Стоян Джамбазов-Джемби, Здравко Георгиев и други.

Тази седмица бе сниман и видеоклип на заглавната ария от албума в полите на Витоша с присъединяване на танцовата групировка „ Нова генерация “ от град Кюстендил. За нея Стоян Петков споделя: Всичко стана на момента, пътувайки за Северна Македония, чух песента „ Кой що ме чуе да пеям “ по тяхното национално радио. Извадих текста на песента още до момента в който пътувах, и след час бях в студиото на Сашко Митковски. Песента незабавно ме сграбчи и взех решение да я прибавя в репертоара си. Получи се доста красива ария, която даде заглавието и на моя първи албум. Преди това я бях чувал в осъществяване на известната македонска певица Васка Илиева. Бях обезпокоен дали ще се оправя по време на записа с вярното наречие на думите. Благодаря от сърце за високия професионализъм на Сашко Митковски, който ми даде насоки и препоръки по време на записа ".

Стоян Петков е роден в Ямбол, където приключва музикална паралелка и по-късно -  АМТИИ-Пловдив със компетентност „ Педагогика на образование по музика “. През 2013 година се дипломира в специалността „ Медийно-музикално редакторство “ в степен магистър. От няколко години е водещ и редактор в Националната музикална телевизия „ Фен Фолк ТВ “ на предаването „ Фолклорна усмивка “.

Тази година се оказа звездна за Стоян Петков с премиите от фестивала в Сандански и първия му албум, който излиза в този момент, в навечерието на коледните празници.

 

 
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР