Никола Минчев вече е бил председател на парламента, ген. Атанасов

...
Никола Минчев вече е бил председател на парламента, ген. Атанасов
Коментари Харесай

Премиерът посочи Никола Минчев като възможен водач на евролистата на ПП

" Никола Минчев към този момент е бил ръководител на Народното събрание, ген. Атанасов има огромен парламентарен опит. Нямам подозрение, че и двамата биха се справили отлично с тази роля. Това, което би трябвало да гледаме, е какви са и другите задания, които би трябвало да изпълняваме. Идват европейски избори. Един вероятен лидер на листа е Никола Минчев ", сподели министър-председателят.

Премиерът дава отговор на въпроси на жители и медии онлайн на страницата на Министерския съвет във Facebook. Поводът е, че към този момент изминаха седем месеца от ръководството на сегашното постоянно държавно управление.

В същото време изясни, че Политическа партия са се спрели на специалист за номинация за парламентарен арбитър, като по този начин косвено удостовери, че точно Атанасов ще бъде новият ръководител на Народното събрание от март месец нататък.

Премиерът е убеден, че кабинетът ще изкара мандата. Той счита, че би трябвало да стартират да готвят управническа стратегия след деветмесечния интервал, който в началото договориха с ГЕРБ-СДС, до края на мандата.

За ротацията сред ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ

Николай Денков е оптимист, че ротацията ще е сполучлива. " Скачването и продължаването на орбитата, тъй като това е значимо, когато скачвате една орбитална станция, тя да продължи в същата орбита ", разяснява Денков, като влезе в стилистиката на водача на ГЕРБ Бойко Борисов. Борисов през вчерашния ден съобщи, че ръководството и ротацията е като съединяване с орбитална станция.

Не са водени диалози Асен Василев да бъде вицепремиер или министър председател, удостовери Денков. " Договорката е ротацията да е сред нас с Мария Габриел. Всяко отклоняване от това, което сме постигнали като договореност, доста мощно може да сътвори условия на разлюляване на стабилността, която сме постигнали. Нека да скачим кораба с орбиталната станция, тогава ще мислим дали да тръгваме по друга траектория ", сподели Николай Денков.

Според премиера министерските смени би трябвало да са минимални, с цел да не се попречи на осъществяването на деветмесечната управническа стратегия.

" Не мисля, че би трябвало да давам препоръки на Мария Габриел по този метод, само че това, което е значимо - да се търси оптималната последователност. Ако занапред вкарваме нови лица, това значи нов човек, който занапред би трябвало да опознае дилемите. За мен промените на министри би трябвало да бъдат доста лимитирани ", сподели Николай Денков.

" Първият стадий от договарянията за промените на министри е сред нас с Мария Габриел. Когато се уточним, тогава отиваме при партийните водачи ", изясни той механизма.

" Важно е всеки министър да бъде правя оценка съгласно работата, която е приключил. Събрал съм информация и имам визия кой и по какъв начин се оправя. Ще я споделя в идващите дни с Мария Габриел, а в случай че би трябвало и с политическите водачи. Това, което е контрактувано още при състава на държавното управление е, че министри ще се сменят, единствено в случай че имаме единодушие с Мария Габриел. Много по-добре е министрите да останат на работа и за идващите 9 месеца. Първият стадий от договарянията е сред нас с Мария Габриел, когато се уточним, тогава отиваме при партийните водачи, тъй като това би трябвало да се гласоподава и в пленарната зала ", сподели Денков.

В отговор на въпроса кой е химичният детайл, който употребява в отстояване на правилата си в ролята си не на химик, а на министър-председател, Денков сподели, че избира сплавите.

" Винаги, когато се е налагало да управлявам катедра, министерство, държавно управление, това е сплавите. Това е да вземете разнообразни метали, комбинирате ги и получавате нещо, което е доста по-добро. Едно ръководство би трябвало по най-подходящия метод да събира качествата на министрите, с цел да прави екип ", направи сравнението министър председателят.

За Шенген

" Реалистично е да търсим дата за приемане в края на тази или началото на идната година ", сподели министър председателят за влизането на България в Шенген и през сухопътните граници. Денков назова " небивалица " изказванието на опозицията и на разнообразни анализатори, че след съглашението с Австрия сме поели ангажимент да приемем всички мигранти, които са на нейна територия, само че са били регистрирани у нас.

" Това е небивалица, която беше доста интензивно стартирана от разнообразни партии и лица, тъй като желаят да уплашат българските жители ", сподели Денков.

" И сега ние съблюдаваме Дъблинското съглашение. Нямаме сделки за спомагателни задължения. Единственото, което сме поели като ангажимент, е да охраняваме по-добре границите ", сподели министър председателят и подсети, че през тази година Австрия ни е върнала 113 бежанци. " Тази година да са 200. Това са измислици ", предвижда той какъв брой мигранти да чакаме оттова през 2024 година

По думите му приемането в Шенген е достижение на кабинета " Денков " и на последните 7 месеца работа. " Президентът би трябвало ясно да каже на българския народ е, че България нямаше по какъв начин да бъде призната без постоянно държавно управление. И това е достижение на последните 7 месеца. Така че рецензиите му са неточни ", разяснява той забележките на Румен Радев към държавното управление.

С приемането ни по въздух пък, по думите му, хората ще пестят от опашки по летищата най-малко 20-30 минути, а също така ще бъде поощрен туризмът измежду жителите на шенгенски страни.

 

От встъпването си в служба насам министър-председателят дава отговор обичайно всеки месец на въпроси на жители и медии онлайн във Facebook.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР