Никога не е добра идея да се поддавате на лошо

...
Никога не е добра идея да се поддавате на лошо
Коментари Харесай

CEPA: Западът подценява сръбската заплаха

Никога не е добра концепция да се поддавате на неприятно геополитическо държание. Това е изключително правилно за Западните Балкани. Сръбският президент Александър Вучич показва неправилно тлеещия спор сред Сърбия и Косово като „ разгром “ против косовските сърби, като в същото време отхвърля всякаква отговорност за ескалацията на рецесията. Още по-лошо, западните чиновници не престават да умилостивяват автократа и подценяват безразсъдното държание, застрашаващо районната неустойчивост. Това докара до раняването на минимум 25 бойци на НАТО от бунтовници на етническа Сърбия през май и наложи бързото укрепване на западните сили в страната. Но вместо да се оправи с източника на неустойчивостта, Косово е изправено пред натиска на Европейския съюз (ЕС) и Съединени американски щати да сътвори Асоциация/Общност на общините със сръбско болшинство, която да съставлява нападателните региони на Северно Косово. Проблемът още веднъж ще бъде в центъра на вниманието през септември.


Протестите на косовските сърби избухнаха, когато Косово се опита да улесни сигурността на демократично определените косовски албански кметове при вдишване на техните отговорности. Този ход беше неизвестен измежду косовските сърби, като се има поради, че Сръбската листа, косовска партия, тясно обвързвана със Сръбската прогресивна партия на Вучич, организира акция за протест на вота, което докара до изборна интензивност от единствено 3,5%. Изборите бяха приети от Съединени американски щати като „ съвместими с конституционните и законови условия на Косово “. В отговор обаче на последвалото принуждение западните чиновници постановиха ограничавания против Косово, до момента в който организираха взаимни военни учения със Сърбия, заобикаляйки порицанието към Вучич за подклаждане на рецесията.

Западните чиновници в този момент ускоряват натиска върху Косово да сътвори асоциация, като че ли това е сребърният патрон за преустановяване на спора сред Сърбия и Косово. Наскоро висшият представител на Европейски Съюз Жозеп Борел заплаши, че неуспехът да се сътвори асоциация „ ще има съществени последствия за връзките [ЕС-Косово] “.

И въпреки всичко няма доказателства в поддръжка на причинно-следствена връзка сред основаването на асоциацията и прекратяването на разногласието сред Сърбия и Косово. В подмяна на основаването на общността Сърбия не би трябвало да признава суверенитета на Косово - главната причина за спора. Парадоксално, само че основаването на общността ще даде на Сърбия повече пътища за основаване на неустойчивост в Косово.

Първоначално визията на асоциацията беше да демонтира (сръбските) паралелни държавни структури и да овласти страната Косово. На процедура Сърбия упорства за институция с изпълнителни пълномощия, която ще отслаби суверенитета на Косово, ще обезпечи опцията на една все по-авторитарна сръбска страна да разшири въздействието си в Косово и ще подхранва в допълнение етническото напрежение в район, където политическите водачи би трябвало да бъдат съсредоточени върху построяването на мултиетнически демокрации.

През 2015 година Конституционният съд на Косово прегледа деликатно предписаните пълномощия на асоциацията, както е планувано в Брюкселското съглашение от 2013 година, изключително конституционността на правото да се „ променя законодателство “ и да се получава финансова поддръжка от Сърбия с малко контрол.


В момента точният темперамент на общността остава развой на договаряния. На 2 май министър-председателят Албин Курти показа план на идея с Вучич и специфичния представител на Европейски Съюз за разговора Белград-Прищина Мирослав Лайчак и техните отговори се чакат. Вероятно Сърбия ще го отхвърли с максималистично искане за изпълнителни пълномощия.


Създаването на друга етническа основа ще отвори кутията на Пандора. Това основава рисков казус на Балканите и отвън тях, изключително като се има поради, че реваншистките хрумвания за Велика Сърбия и Велика Хърватия не са мъртви, даже три десетилетия след войните за югославско завещание. Сръбските националисти не престават да предизвикват сръбския свят, който е подобен на подкрепяната от Кремъл империалистическа идея за съветски свят. Критиците се тормозят, че асоциацията ще бъде съпоставим с политическата автономност, на която се радва Република Сръбска в Босна и Херцеговина, насърчаваща екстремистка и политически деструктивна стратегия, до момента в който връчва медали на Владимир Путин.

При неналичието на признание от Сърбия на независимостта на Косово, асоцията просто ще даде платформа за по-нататъшно делегитимиране и подкопаване на престижа на Косово. Вучич постоянно „ ескалира “ обстановката в Косово, с цел да „ деескалира “ вътрешната обстановка в Сърбия или да получи това, което желае на масата за договаряния. Като се има поради неговата властническа траектория, това би трябвало да тревожи западните медиатори.

Освен това, по отношение на прецедента, би трябвало ли на всяка малцинствена група на Балканите да бъдат позволени самостоятелни управнически структури? Какво би се случило със сръбския район Войводина, където има минимум 24 етнически групи? Къде теглиш чертата?

Идеята, че другите групи не могат да живеят хармонично, основава проблеми за бъдещето на демокрацията на Балканите. Ожесточеното етническо принуждение изтезава района от десетилетия, а политиките, учредени на етнически линии, не предизвикват междуетническото съдействие. Както видяхме в Босна и Херцеговина, непрекъснатата опасност от обособяване води до неустойчивост. Тези политически конфигурации също основават опция за Русия да популяризира дезинформация и да подкопава демокрацията.

Предположението на Европейски Съюз, че Сърбия може да бъде подтикната да постави завършек на спора посредством участие в Европейски Съюз, подценява действителността – единствено 33% от сърбите поддържат такова участие. Ето за какво изкушението на моркова на Европейски Съюз е подозрително и Вучич няма сериозен тласък да позволи спора, изключително след образуването на асоциацията. Косово ще бъде по-зле, в сравнение с когато стартира договарянията.

Западните съдружници би трябвало да схванат, че една асоциация или общественост няма да облекчи напрежението сред двата етноса, а по-скоро ще наклони везната на властта още повече в посока на автократичния режим на Вучич.

Вместо да подлагат на критика новоизлюпената народна власт за това, че пази своя суверенитет, западните дипломати би трябвало да поддържат Косово в битката му за мултиетническа, демократична народна власт. Крайната цел би трябвало да бъде укрепването на плуралистичната народна власт на Балканите, а не нейното подкопаване.

---------------

Статията е оповестена на уеб страницата на Центъра за разбор на европейската политика (CEPA), който е нестопанска, непартийна институция за социална политика, основана във Вашингтон. Нейни създатели са Джак Халоуей стажант на CEPA и студент в UC Berkeley, и доктор Леон Хартуел, задграничен старши помощник в CEPA и старши помощник в Лондонско учебно заведение по стопанска система.

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР