Никарагуа е сред най-близките съюзници на Русия в Латинска Америка.

...
Никарагуа е сред най-близките съюзници на Русия в Латинска Америка.
Коментари Харесай

Защо Русия изпраща свои войски в Никарагуа?


Никарагуа е измежду най-близките съдружници на Русия в Латинска Америка. Декрет на тамошния властнически президент Даниел Ортега отваря вратата за установяването на съветско военно наличие в страната. Какво значи това?

Януари 2022: президентът Даниел Ортега и брачната половинка му и вицепрезидентка на страната Росарио Мурильо при встъпването им в служба

" Ако американските ракетни системи могат съвсем да доближат Москва от територията на Украйна, време е и Русия да разположи нещо по-мощно наоколо до американските градове. " Така водещата на съветската държавна телевизия Олга Скабеева анонсира предишния четвъртък новината, че, кораби и самолети. Предвижда се това да стане през втората половина на годината. Според водещата те ще извършват филантропични задания.

Новината стресна Коста Рика - южната съседка на Никарагуа. Страната не разполага със лични въоръжени сили от 1948 година. " Разбира се, че като мирна страна, взела историческото решение да няма въоръжени сили, Коста Рика е загрижена, когато от другата страна на границата някой стартира да струпва военна мощ ", съобщи президентът на страната Родриго Чавес.

Нарушения на човешките права
Редакцията предлага
Новината беше отразена уместно и в Съединени американски щати. Миналия четвъртък Брайън Никълс, отговорник за Западното полукълбо в Държавния департамент, остро осъди пред Дъждовни води решението на Никарагуа: " Никарагуа предложения съветски войски за военни маневри, до момента в който Русия нахлува в прилежаща страна и нарушава човешките права в Украйна “, уточни той.

Американският чиновник разгласи, че Вашингтон упорства за освобождение на политическите пандизчии, съблюдаване на демократичните правила и възпиране от провокации към съседите. В понеделник Държавният департамент съответно прикани за незабавното стартиране на независимост на повече от 180 политически пандизчии и разгласи визови ограничавания за 93 проправителствени дейци, които упрекна за " подкопаване на демокрацията в Никарагуа ". „ Ясно е, че би трябвало да използваме лостовете и инструментите, с които разполагаме, с цел да изразим своето противоречие ", разяснява по-рано Никълс за Дъждовни води.

След кърваво потушаване на митингите през 2018 година и фалшифицираните президентски избори през ноември 2021 година Даниел Ортега, дружно със брачната половинка си Росарио Мурильо, която е и негов вицепрезидент, ръководят с желязна ръка дребната централноамериканска страна. Десетки водачи на опозицията бяха задържани предходната година. Правителството на Ортега забрани и стотици неправителствени организации с претекста, че действат от името на непознати страни и ползи. Десетки хиляди никарагуанци са напуснали страната през последните години поради репресии и липса на вероятности.

Има ли действителна заплаха от ескалация?

Русия може да се изкуши да разшири военното си наличие в Никарагуа поради, показва Стивън Бланк от американския Институт за проучване на външната политика. Временното позволение за акостиране на съветски военни кораби в пристанищата на Никарагуа елементарно може да се трансформира в непрекъсната съветска военноморска база. Точно това се е случило в Сирия, Судан и Мианмар, написа Бланк в своя публикация.

Близките връзки не са от през вчерашния ден: през 2016 година Никарагуа закупи 50 съветски танка Т-72

Каролина Хименес, председателка на неправителствената правозащитна организация Вашингтонски офис за Латинска Америка, също като Бланк счита, че терзанията на Коста Рика и други прилежащи страни са основателни, само че те би трябвало да подхващат дейности и сами, а не да разчитат единствено на Вашингтон. По думите ѝ също би трябвало да е загрижено и да показва интензивност в този момент.

" би трябвало да задейства своите дипломатически канали. Не бива да забравяме, че политическата рецесия в Никарагуа се отразява и на Мексико. Тази страна приема увеличаващ се брой никарагуански, напускащи родината си поради нарушаванията на човешките права там ", показва Хименес.
Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР