Никакви улеснения няма да получат избирателите, които на парламентарния вот

...
Никакви улеснения няма да получат избирателите, които на парламентарния вот
Коментари Харесай

За избирателите на почивка няма да има облекчено гласуване

Никакви удобства няма да получат гласоподавателите, които на парламентарния избор на 11 юли не се намират на непрекъснатия си адрес, а са отпътували на отмора някъде из страната. Единственият вид е съществуващият и до момента – да се подаде заявление за гласоподаване по сегашен адрес. Крайният период за това изтича на 26 юни, събота.

Заявлението може да се подаде електронно посредством уеб страницата на Групово дело „ ГРАО “ в районното министерство. В него би трябвало да се впишат персоналните данни на гласоподавателя и телефонен номер. Не се изисква дипломиран електронен автограф. Проверката на данните в заявката е автоматизирана.

За опцията да се търси някакво облекчение за летуващите се заприказва, когато се разбра, че датата на изборите попада в летния сезон. От Централната изборна комисия (ЦИК) се обърнаха към районното министерство за мнение дали Законът за гражданската регистрация разрешава да се откри някакъв друг механизъм от поръчката за гласоподаване по сегашен адрес. В последна сметка се оказа, че различен вид законът не разрешава.

На съвещанието си в четвъртък членовете на ЦИК взеха решение, че би трябвало да се обърне особено внимание на въпроса, защото и до момента получават многочислени и непрекъснати запитвания от жители, които се интересуват дали ще могат да гласоподават, в случай че заминат на отмора. И разпоредиха на представителите си Росица Матева и Цветозар Томов да обяснят това на постоянния брифинг на комисията същия ден.

„ Ако нямат деклариран сегашен адрес, в това число имаме позвънявания от хора, които обичайно живеят в личен парцел по 2-3 месеца, само че не са записали подобен адрес, не могат да гласоподават. Това не е решение на ЦИК, това е условие на Изборния кодекс ”, акцентира Матева.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР