Ник Шадер, Тим Кукрал, В Русия в магазините на веригите

...
Ник Шадер, Тим Кукрал, В Русия в магазините на веригите
Коментари Харесай

Въпреки санкциите: в Русия все още е пълно с германски стоки

Ник Шадер, Тим Кукрал,

В Русия в магазините на веригите за електроуреди " М-Видео " и " Холодилник " има изненадващо огромно многообразие от немски артикули, написа уеб сайтът на обществено-правната немска телевизия ARD, цитирайки следствие на SWR. Независимо дали става дума за хладилници, прахосмукачки или печки на компанията Bosch, съветските консуматори имат доста огромен избор - освен това на нормалните цени, които от време на време са даже и по-ниски от тези в Германия. Това сочат изследванията на немската телевизия SWR, извършени на място от нейни кореспонденти взаимно с съветски публицисти. В супермаркетите, профилираните магазини и автокъщите също има артикули, създадени в Германия, оповестяват те.

Руските супермаркети са цялостни с Made in Germany

Всъщност строга възбрана за износа на артикули за Русия няма, само че доста немски производители оповестиха, че се изтеглят от съветския пазар и приключват доставките. От компанията Bosch дават отговор на питане на немските кореспонденти по този начин: че към този момент не изнасят домашен уреди за Русия, само че там към момента " се продавали останки от складовете ".

Сходна е и картината в съветските супермаркети: рафтовете са цялостни с немски артикули - бира, бонбони или шоколади. Руските клиенти имат да вземем за пример предостатъчен избор от продуктите на компанията Ritter Sport, излиза наяве от изследването на SWR.

Както открива то, производителите на шоколади от Баден-Вюртемберг намерено признават, че не престават да изнасят артикули за Русия, тъй като били на мнението, " че прекратяването на доставките за съветското популацията в последна сметка няма да засегне тези, които носят отговорността за войната ". Приходите от покупко-продажбите с Русия се превеждали на помощни организации.

" Тотално ембарго по отношение на Русия няма "

Освен това се установи, че в Русия има и богат избор на немски моторни триони на компанията Stihl или пък пароструйки на Kärcher. Как кореспондира този факт с формалното разбиране на глобите от страна на компаниите производителки?

От Stihl дават отговор на SWR, че от март 2022 не доставят уреди в Русия: " Наличните сега уреди са от доставки, осъществени още преди началото на войната. Не може да се повлияе на продажбите им. " А от компанията Kärcher по този начин и не дават отговор на заложените въпроси за бизнеса с Русия.

Федералната работа за експорт и стопански надзор изяснява, че както и преди не всички доставки за Русия били неразрешени: " Тотално ембарго по отношение на Руската федерация няма. Това значи, че доставките на артикули, които не са категорично неразрешени, остават разрешени. " Така да вземем за пример електроуредите за домашно прилагане са неразрешени едвам от 750 евро нагоре.

Загадъчното наличие на чисто нови коли Porsche

След съветското нахлуване шефът на Porsche Оливер Блуме заявява, че по време на войната няма да се доставят коли. Но и в това отношение - както откриват репортерите на SWR - има разминавания: огромните автосалони на търговците на Porsche са цялостни със спортни коли от Щутгарт. Откъде са се появили, щом Porsche към този момент не доставя?

Освен това леките коли в това време са твърдо включени в санкционния лист на Европейски Съюз, респективно износът им за Русия съставлява нарушаване на глобите. От концерна настояват, че " нови коли за Русия не се изнасят ". Но при инспекция в московските филиали на Porsche се оказва, че незабавно може да се получи лист с нови коли, които могат да се купят неотложно. При задълбочаване на изследванията - с инспекция на идентификационния номер на един от колите - се разкрива, че е създаден през 2023 година.

От концерна обаче не престават да настояват, че се придържат към глобите. Същевременно се показва, че колите явно са били докарани в Русия срещу волята на Porsche. От концерна били предложили на интернационалните си търговци да заобикалят обходните пътища за доставки в Русия, също така се правили постоянни инспекции на директните доставки на коли и автомобилни елементи в прилежащите страни.

Германските компании са обект на рецензии

Експертът по Източна Европа Клаус Гества от университета в Тюбинген възприема доста сериозно отношението на немските компании към глобите. " Германските компании, които не вършат нищо, с цел да попречат на продуктите си да се " промъкнат " до Русия, способстват за саботирането на европейската санкционна политика ", декларира специалистът пред АРД.

Проучванията на репортерите демонстрират, че в московските магазини могат да се намерят и редица други артикули с немски марки. Повечето автокъщи, в които се продават Volkswagen, BMW и Mercedes, работят напълно обикновено. Производителите декларират, че се придържат към глобите и не доставят коли в Русия. Но имало успореден импорт на немски коли към Русия от " неоторизирани търговци ", върху които не може да се окаже въздействие, изясняват от BMW и Mercedes Benz.

Руските клиенти няма от кое място да знаят това - огромните автокъщи не престават да наподобяват като публични филиали на немските производители. И купувачите могат да продължат да пазарят необезпокоявано макар глобите, до момента в който в Украйна се води война.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР