Нигерската хунта „няма легитимност“ да съди президента Базум, каза министър в изгнание пред FRANCE 24

...
Военната хунта на Нигер няма право да преследва сваления президент
Коментари Харесай

Военната хунта на Нигер няма право да преследва сваления президент на страната Мохамед Базум, каза неговият външен министър в изгнание в ексклузивно интервю за FRANCE 24 и сродното радио RFI, призовавайки за възстановяване на конституционния ред чрез преговори.

Базум, демократично избраният лидер на Нигер, беше свален от членове на президентската гвардия на 26 юли. Оттогава той е под домашен арест със съпругата и сина си в президентския комплекс в столицата Ниамей.

Външният министър Хасуми Масуду, близък съюзник на Базум, каза, че сваленият президент е бил „държан заложник“ от военната хунта, която е завзела властта в бедната западноафриканска нация.

Говорейки от съседна Нигерия, където той потърси убежище след преврат, Масуду осъди съобщението на пучистите в понеделник, че ще преследват Базум за държавна измяна, като каза, че хунтата няма „никаква легитимност да съди когото и да било“.

„Тези хора, които извършиха този преврат, този корупционен акт, на който сме свидетели. .. те не могат да се преструват, че имат морален статус, за да изправят когото и да било под съд“, каза Масуду.

Хунтата е изправена пред международен натиск да освободи и възстанови президента на Нигер. Веднага след преврата западноафриканският регионален блок ECOWAS даде на режима седем дни да го върне на власт и заплаши да използва военна сила, ако това не се случи. Крайният срок дойде и си отиде без никакви действия от двете страни.

Военната намеса е "в дневния ред на ECOWAS... но все още може да бъде избегната", отбеляза Масауду, призовавайки за решение чрез преговори на противопоставянето.

Източник: france24.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР