Нигерийският Тинубу търси подкрепа от Сената за намесата на ECOWAS в Нигер

...
Нигерийският президент Бола Тинубу е написал писмо до Сената на
Коментари Харесай

Нигерийският президент Бола Тинубу е написал писмо до Сената на своята страна, в което моли неговите членове да подкрепят регионална военна намеса в съседен Нигер, където преврат свали демократично избраното правителство на Мохамед Базум миналата седмица.

Местният всекидневник The Cable съобщи в петък, че Tinubu е поискал „натрупване на военни сили и разполагане на персонал за военна намеса, за да се наложи спазването на военната хунта в Нигер, ако те останат непокорни“.

Регионалната сила Нигерия понастоящем държи ротационното председателство на Икономическата общност на западноафриканските държави (ECOWAS), която наложи санкции на Нигер и в неделя даде седмица на пучистите да възстановят Базум на власт или рискуват възможна въоръжена намеса.


Санкциите, наложени на Нигер от 15-членната ECOWAS, включват затваряне на граници и спиране на всички финансови и търговски връзки със страната. Централната банка на западноафриканските държави (BCEAO) отмени планираното емитиране на облигации на стойност 30 милиарда CFA франка ($51 милиона) от Нигер в понеделник.

ECOWAS също изпрати делегация в Нигер – начело с бившия нигерийски лидер Абдулсалами Абубакар – за преговори с войниците, завзели властта. Но екипът си тръгна, без да се срещне с генерал Абдурахаман Чиани, лидерът на преврата.

Междувременно Чиани каза, че няма да се поддаде на натиск за възстановяване на Базум. Той осъди санкциите като „незаконни“ и „нехуманни“ и призова сънародниците си да се подготвят да защитят нацията си.

ECOWAS се бори да овладее демократичното отстъпление в Западна Африка през последните две години. Това включва военни превземания в държавите-членки Мали, Буркина Фасо и Гвинея и опит за преврат в Гвинея-Бисау.

Тинубу, който тепърва ще назначава министри на отбраната и външните работи – въпреки че изпрати списък с 48 кандидати за министри до парламента, е нетърпелив да подпечата властта си в регион, осмиван като „поясът на преврата“.

А Нигерия, която има най-големите въоръжени сили в региона и преди това е предоставила най-много войници в други регионални мироопазващи мисии, е настроена да ръководи всички сили за намеса в Нигер.

Западните страни също категорично осъдиха преврата от 26 юли. Много от тях виждаха Нигер като последния надежден партньор в усилията за борба с въоръжени групи, свързани с Ал Кайда и ИДИЛ (ISIS) в региона на Сахел.

Няколко западни държави също намалиха помощта, въпреки че Нигер е една от най-бедните страни в света и разчита на външна помощ за почти половината от годишния си бюджет.

Източник: Ал Джазира
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР