Нигерийският съд отхвърля оспорването на опозицията срещу президентската победа на Тинубу

...
Нигерийски съд отхвърли в сряда голяма петиция на опозицията за
Коментари Харесай

Нигерийски съд отхвърли в сряда голяма петиция на опозицията за отмяна на изборната победа на президента Бола Ахмед Тинубу през февруари след силно оспорвано гласуване.

Съдиите отхвърлиха всички твърдения, направени от кандидата на Лейбъристката партия Питър Оби, включително измама, обвинения, че избирателната власт е нарушила закона и обвиненията, че Тинубу няма право да се кандидатира.

„Тази молба се обявява за неоснователна“, каза един от съдиите в съдебната зала на Абуджа, след като повече от шест часа прочете подробното си решение.

Съдът също така трябваше да прочете решението си по второто голямо твърдение на опозицията .

Подадено от кандидата на Демократическата партия на народите (PDP) Атику Абубакар, то излага подобни оплаквания срещу резултатите от изборите от 25 февруари.

Предизвикателствата дойдоха след едни от най-напрегнатите избори в страната, където бившият губернатор на Лагос Тинубу спечели 37 процента от гласовете, побеждавайки Абубакар и Оби, за да си осигури президентството на най-гъсто населената нация в Африка.

Решението най-вероятно сега ще се насочи към обжалване във Върховния съд, който никога не е постановявал да отмени президентски избори в Нигерия след страната се върна към демокрация от военно управление през 1999 г.

Юридически екипи с бели перуки и черни роби се събраха в съдебната зала рано в сряда, за да чуят съдиите да прочетат всеки детайл от дългата присъда.

Съдиите също така по-рано бяха отхвърлили по-малка опозиция иск за анулиране на изборите.

Сигурността беше повишена около съда в нигерийската столица, като полицията и силите на отбраната отцепиха достъпа до сградата с пътни блокади.

Правителството на Тинубу отхвърли всички твърдения за неправомерни действия и изглеждаше уверено преди сряда решение.

Тинубу встъпи в длъжност в края на май и бързо въведе набор от реформи, за които правителството твърди, че ще помогнат за връщането на най-голямата икономика в Африка обратно.

Той е в Индия за срещата на върха на Г-20, където се надява да привлече чуждестранни инвестиции.

Анулирайте или потвърдете

Изборите през 2023 г. бяха едни от най-оспорваните в съвременната история на страната, отчасти благодарение на появата на основен кандидат от трета страна, Оби, оспорва господството на Конгреса на всички прогресисти (APC) на Tinubu и PDP.

Оби се опита да се хареса на по-младите избиратели, които казаха, че се надяват на алтернатива на кандидатите от старата гвардия.

За да подобри прозрачността, Independent National Избирателната комисия (INEC) въведе биометрична технология и IReV, централна база данни за качване на резултати в реално време.

INEC призна "бъгове", но отхвърли твърденията, че гласуването не е било свободно и честно. Но критиците казаха, че техническите проблеми и закъсненията са позволили възможности за манипулиране на вота.

В два големи съдебни дела PDP и Лейбъристите призоваха резултатите да бъдат анулирани и техните кандидати да бъдат обявени за победители или съдът да разпореди повторение.

Абубакар от PDP нарече гласуването „изнасилване на демокрацията“.

Партията твърди, че е представила доказателство, че INEC е нарушил избирателния закон при предаването на резултатите и че Tinubu не е изпълнил конституционните изисквания.

Делото на лейбъристите последва подобни твърдения, като се посочва, че INEC е нарушил избирателния закон, фалшифициране на вота и също така твърди Tinubu не беше квалифициран да се кандидатира.

Решението на съда идва, докато нигерийците се борят с нарастващите разходи за живот, след като правителството прекрати програма за субсидиране на горива, която поддържаше цените на бензина ниски и също така освободи валутата найра.

Правителствени служители казват, че необходими са политики за съживяване на икономиката, като се призовава за търпение и снабдяване на държавните правителства със средства, за да се компенсира въздействието.

Правителството на Тинубу също се справя с огромни предизвикателства пред сигурността, от джихадисти, които все още водят дълга война на североизток, до междуобщностни сблъсъци и отвличания банди, действащи в други региони.

(AFP)

Източник: france24.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР