„Ние внимателно преценихме ситуацията, в която се намира страната, мястото

...
„Ние внимателно преценихме ситуацията, в която се намира страната, мястото
Коментари Харесай

Кристиан Вигенин: БСП постъпи правилно като не прие оставката на Нинова

„ Ние деликатно преценихме обстановката, в която се намира страната, мястото и ролята на Българска социалистическа партия в ръководството и вероятността в идващите 2 или 3 месеца. Вместо партията да се занимава единствено със себе си, структурите да образуват локалните политики, да се пробват да изработят, както бяхме възнамерявали, съответни ограничения за развиване на районите, в които се намират. “ Така заместник-председателят на Народното събрание и заместник-председател на Българска социалистическа партия Кристиан Вигенин обоснова решението на Конгреса на левицата да не одобри оставката на Корнелия Нинова, в ефира на Българска национална телевизия.

„ Това, че над 400 делегати отхвърлиха да се ангажират с такова нещо, е по-скоро симптом на мъдрост и опит в действителност Българска социалистическа партия да се стабилизира и да играе градивна роля в управлението”, сподели той.

Вигенин прикани критиците да подходят по-конструктивно към целия развой, тъй като не може единствената и съществена спънка за развиването на Българска социалистическа партия, от години наред към този момент, да бъде единствено водачът на партията. „ На никого не е отказано, в случай че има положителни хрумвания и съответни оферти, те да бъдат подкрепени. Даже ние като управление инициирахме част от хората, които имаха сериозно отношение и през последната година “, съобщи той. Вигенин добави, че изказване от вида, че би трябвало да се приказва за политика и новото ляво, само че едвам откакто се смени водача, звучат несериозно.

Заместник-председателят на Българска социалистическа партия изясни, че в партията има чуваемост, и в случай че някой има противоречие, то би трябвало да го изложи с верните причини. „ Самият Крум Зарков беше повече от 4 години в екипа на Корнелия Нинова. Кога той разбра, че имаме проблем с водача? Кога разбра, че политиката ни е убийствена? Той е част от парламентарната група и го приканвам, условно казано, да се върне като един деен член на парламентарната група и да покаже своя капацитет там. Но дано се фокусираме върху политиката и да спрем с тези “драматични изказвания “ от последните дни.”

„ В Българска социалистическа партия, измежду делегатите и управлението, няма учредения, не е имало политика и няма и да има, която целеустремено да разрушава взаимоотношенията с президентската институция “, добави още той като по думите му е обикновено въпреки всичко на моменти да има разлики.

За следващ път част от хората се пробваха да експлоатират президента, с цел да нападат Нинова. Това е неправилен метод, който по принцип вреди на връзките сред президента и Българска социалистическа партия “, безапелационен бе той като посочи, че когато опозицията се пробва президента да се легитимира вътре в Българска социалистическа партия, това естествено основава напрежение.

Във връзка с изказванията на Михаил Миков, че липсва общественият вектор в политиката на ръководещата коалиция, Вигенин изясни: „ Трябва да оценим обстоятелството, че Българска социалистическа партия съумя в договарянията за съдружното ръководство да включи една доста огромна част от своите задължения по доста браншове, в това число и обществената политика. Потвърждение за това, че има лява партия в това ръководство, е бюджетът. Това е най-социалният бюджет най-малкото от 15 години. Ако Българска социалистическа партия не беше част от това ръководството, бюджетът нямаше да наподобява по този начин “, безапелационен бе зам.-председателят на Българска социалистическа партия.

„ За нас това ръководство е значимо, ние желаеме смяната да успее и посредством присъединяване на Нинова в държавното управление като вицепремиер, даваме доста явен знак и към нашите членове, само че и към сътрудниците, че желаеме това ръководство да успее. Единствено, посредством ангажиране на водача на партията в ръководството, ще бъдем в положение да реализираме повече. Българска социалистическа партия е потвърдила, че може да носи отговорност “, сподели още Вигенин.

По думите му Българска социалистическа партия, като част от ръководството, само че и респективно България като част от Европейски Съюз и НАТО, е да търси способи за понижаване на напрежението, само че добави: „ България е суверенна страна, решенията се взимат тук в София и не одобряваме някой някъде да разисква какви ограничения за сигурност бихме подхванали “, разяснява той.

Според Вигенин сега се преувеличава съветската опасност за инвазия в Украйна и никоя рационална мощ не би си разрешила сходни дейности, а по отношение на Република Северна Македония съобщи: „ Промяна в българската позиция във връзка с изискванията към Скопие няма. Този консенсус, който съществуваше до 2019 година, беше препотвърден на КСНС “, сподели още той.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР