Ние трябва да спасим тази част от земеделците, които наистина

...
Ние трябва да спасим тази част от земеделците, които наистина
Коментари Харесай

Костурков категоричен: Трябва да спасим тази част от земеделците, които наистина са застрашени

Ние би трябвало да спасим тази част от земеделците, които в действителност са застрашени. Това не е постоянната дотация, не е постоянното подкрепяне, това е избавление. Няма нищо по-логично от това да помогнем на хората, застрашени от банкрут и изгубване. Това съобщи пред Българска национална телевизия Росен Костурков – народен представител от „ Продължаваме промяната – Демократична България “ и зам.-председател на Комисията по земеделие в Народното събрание.

Голяма част от земеделците и най-много зърнопроизводителите са недоволни от предложенията на властта за подкрепяне единствено на губещите стопанства. Такова мнение изрече през вчерашния ден в „ Денят Започва “ и председателят на Българската аграрнта камара Костадин Костадинов.

„ Регламентът дефинира горната граница на помощта, само че не написа там, че би трябвало земеделците да не са в затруднено състояние. Нещата не си опонират, това е друго нещо “, изясни Росен Костурков.

„ Ако в бюджета бяхме присъединили някакви спомагателни средства върху тези, които включихме,(защото увеличихме бюджета на земеделието с над 500 мл. лв. по отношение на предходната година, т.е. тази година 4 милиарда и 100 млн. ще бъде общо подпомагането за целия сектор), отново няма гаранция, че нямаше да ги има тези митинги. Тези митинги не са единствено за пари. Тези митинги са за един повсеместен взор на земеделската политика освен в България, само че и в Европа. Истината е, че главните проблеми на нашите земеделци идват от неточности и от двете места. Първо, общата земеделска политика във връзка със зелената договорка и някои недоглеждания пречат на земеделците, ние го виждаме, в цяла Европа има митинги. В нашата страна също има насъбрани проблеми от може би последните 20 години “, добави Костурков.

Преговорите сред земеделците и премиера не престават и през днешния ден следобяд.

„ В началото на седмицата имахме изключително съвещание на парламентарната комисия по земеделие и мога да ви кажа, че се подхващат много съществени промени в 7 закона. Но последните 2 години се смениха 6 или 7 държавни управления, даже стратегическия проект за земеделието – през вчерашния ден си направихме една калкулация – 6 държавни управления са работили по него. Всяка администрация идва и си прави промени. Сега за първи път има обща визия и на Народното събрание, и на министерството, и на земеделците “, безапелационен е депутатът.

Според думите му разделянето в сектора по настояванията към властта е основно поради настояването за промяна на министъра на земеделието Кирил Вътев.

„ Тази част, която няма политически претенции и промяна по върховете на властта, е обединена. Това са хора, които мислят по какъв начин ще се развиват, а не кой техен министър да сложат в креслото “.

https://novini.bg/

Източник: bunt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР