Ние трябва да променим методиката на работната заплата и трябва

...
Ние трябва да променим методиката на работната заплата и трябва
Коментари Харесай

Проф. Гечев, БСП: Предложението ни за увеличаване на МРЗ ще намали задълбочаващите се неравенства

„ Ние би трябвало да променим методиката на работната заплата и би трябвало да догонваме нивата на Европейски Съюз при едно икономическо изискване - растежът на минималната работна заплата би трябвало да подхожда на икономическия напредък. ”

Това съобщи националният представител от „ Българска социалистическа партия за България ” проф. Румен Гечев от парламентарната естрада по време на разискването на измененията в Кодекса на труда. Левицата предлага увеличение на минималната работната заплата на 850 лева и тя да се дефинира като 50% от междинната работна заплата в страната.

Той уточни, че сега минималната работна заплата в България е 363 евро, до момента в който в Хърватия тя е 700 евро, в Чехия - 664 евро (45% по-висока), в Унгария – 640 евро (43% по-висока). „ Най-страшното е, че Сърбия и Черна гора, които не са членове на Европейски Съюз, имат по-висока минимална работна заплата. В Сърбия тя е 463 евро или 22% повече от българската. Ние не можем да си позволим като страна членка на Европейски Съюз да потискаме минималната работна заплата, тъй като това води до угнетяване, а не до стимулиране на икономическия напредък ”, безапелационен бе проф. Гечев.

Той дефинира като неприемливи причините на някои представители на бизнеса, че увеличението на минималната работна заплата ще намали конкурентоспособността на стопанската система. „ Какви са обстоятелствата – страните с най-висока конкурентоспособност са страните с най-високи приходи и най-справедливо систематизиране на приходите. Швеция, Дания, Германия, Франция, Съединени американски щати са страни с извънредно високи приходи на човек на популацията и минимални хонорари. Така че не е правилно, че ниската минимална работна заплата води до някакви конкурентни преимущества – противоположното е правилно ”, изясни социалистът.

„ Нашето предложение дава отговор изрично на европейската процедура, то дава отговор на директивата на Европейски Съюз и ще докара до възстановяване на разпределението на Брутният вътрешен продукт и понижаване на извънредно задълбочаващите се обществени неравенства ”, сподели в умозаключение проф. Румен Гечев.

 

Последвайте Епицентър.БГ към този момент и в  и !  
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР