"Ние трябва да ходим оттук до Търново да протестираме, щото

...
"Ние трябва да ходим оттук до Търново да протестираме, щото
Коментари Харесай

Уютът на бг протестите

"Ние би трябвало да вървим отсам до Търново да протестираме, щото тук никой не стачкува ". Това ми споделиха близки и познати, когато се прибрах в родния си град. После го чух и в морското градче, където бяхме на отмора - те пък ходели да стачкуват в Бургас.

Може би това е основното за митингите, на които сме очевидци сега, както и за народопсихологията ни, не го споделям с неприятно. Никой не желае да бъде самичък левент на коня, като в най-известната ария на Добри Войников, срещу чието събаряне от учебниците се подвигнаха куп онлайн протестъри.

Да протестираш самичък е някак неуютно и неловко - по-добре да си вземеш рейса или коня я до Велико Търново, я до Бургас, вместо да се превърнеш в градско посмешище но Йоло Денев, да си окачиш един надпис "Долу " и да излезеш на селския площад с риск да се окажеш единствен.

За целия си живот си припомням единствено един едноличен протестър, с изключение на ексцентриците в столицата и регионалните градове, и той беше в селото на баба ми. Протестираше за какво фотографията му била попаднала на таблото "На тези хора да не се сервира алкохол ", което преди време висеше във всички кръчми.

И кръчмарят му сипа едно малко, с цел да приключи митинга - нещо, което сега прави властта за всички нас.

У нас митингите потекоха на вълни - никой не се усеща уютно да стачкува самичък, чуди се за какво пък тези, дето минават с коли през кръстовището, не спрат и не стачкуват с него, а те може също да са тръгнали да стачкуват в Търново или Бургас, където няма да са единствените.

Това е и драмата на всички наши революции, изразени от гениалния Гео Милев при започване на "Септември ": "Нощта ражда из мъртва утроба/ вековната завист на тога,/ своя ален яд величествен ".

Ние разрешаваме нашите митинги да се изродят до "вековната завист на тога " и до "пурпурен яд величествен ", които, както знаем от историята, не водят до нищо положително, с изключение на до раздираща ненавист сред хора, сред които другояче не би трябвало да има разграничителни линии.

Водят до местни спорове сред протестиращи и майки, каращи коли с дребните си деца, до език, нарастващ към злоба.

Както и до реплики от вида "Добре най-малко, че Бойко даде 50 лв. към пенсията, щото другояче градушката умъртви доматите и няма какво да продаваме, а пък и Юрдан умря и няма кой да гледа доматите ". Дето ги е умъртвила градушката.

Водят до прилежни комсомолски изречения, изречени от хора, на които би трябвало да им се разреши да пишат конституция единствено в домашни условия и с диктовка от учителя им от първи клас, и то с единствената цел да спрат да спамят във Facebook и да научат правописа на съответната дума.

Всяка наша гражданска война постоянно е стигала до такава степен - ние сме недоволни, само че нямаме план, а подтикваме вековната завист на тога, с цел да излезе той на доста известната в последно време първа линия и да измести всичко свястно и същинско, което митингите против държавното управление можеха да предложат.

Все отново утешително е, че познатите ме попитаха "Ти кажи в този момент какви са прогнозите - Славито ще завоюва ли? " Почувствах се като в "Стани богат " и дори споделих, че ще завоюва. То все някой би трябвало да завоюва от това, че всички пеят "Боят настъпва ", само че никой не знае нито кой го е написал, нито кой ще взе участие в багра.

Нито дали изобщо ще има пердах, или ще се написа конституция. За цялата тази обстановка Чехов е споделил "Не знае човек чай ли да пие, или да се обеси ".

Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР