Ние, представителите на обединената българска филмова общност, категорично не сме

...
Ние, представителите на обединената българска филмова общност, категорично не сме
Коментари Харесай

И кинаджиите протестират - дават на телевизиите парите за филми - slava.bg

Ние, представителите на обединената българска кино общественост, изрично не сме съгласни с оповестените на страницата на Народното събрание оферти за промени в плана на Закон за изменение и допълнение на Закона за филмовата промишленост (ЗИД на ЗФИ), направени взаимно, при безпринципно политическо съглашателство, от народни представители от парламентарните групи на ГЕРБ, Българска социалистическа партия, Движение за права и свободи и ВОЛЯ, с които се вкарва механизъм за даване на държавна помощ за произвеждане на телевизионни филми и сериали. По този метод обилни обществени средства, които съгласно първичния законопроект бяха планувани за подкрепяне на българското кино, се пренасочват за финансиране на телевизионно наличие, предопределено за лъчение главно в стратегиите на огромните телевизионни оператори (обстоятелство, което е недвусмислено очевидно от предлагането за въвеждане на условие продуцентите да бъдат допускани да аплайват за финансиране единствено при изискване, че са сключили контракт с огромен снабдител на медийни услуги - с 1 млн. дейни консуматори или със средногодишен аудиторен дял в праймтайм минимум 10 на сто).

Още един път удостоверяваме позицията си, че уредбата на държавното подкрепяне за телевизионните формати няма място в Закона за филмовата промишленост. Това ще бъде казус в Европейския съюз. Натискът на телевизионните оператори, (които десетилетия не отделят никакви средства за българско филмопроизводство, макар съществуването на такова условие в Закона за радио и телевизия) в последна сметка ще докара до понижение на средствата за българско кино за сметка на финансирането на телевизионно наличие, предопределено за програмата на огромните малките екрани. Отстъпление от отбраната на националното ни филмопроизводство към този момент беше направено с въвеждането на схемата за държавна помощ посредством възобновяване на разноски, където съществени бенефициенти още веднъж ще бъдат непознати компании.

Нещо повече, с препоръчаните взаимно от народните представители от ГЕРБ, Движение за права и свободи, Българска социалистическа партия и ВОЛЯ промени, се вкарват дискриминационни условия към продуцентите на български филми, обвързвайки допускането им до финансиране с комерсиалния триумф на продуцираните от тях филми.

Постъпилите оферти на процедура подменят философията и главните правила на Закона за филмовата промишленост. Приоритет на държавната политика в региона на филмовата промишленост към този момент не е българското кино, а комерсиалното произвеждане на телевизионни филми и сериали, предопределени за лъчение извънредно в каналите на огромните частни телевизионни оператори. Предложени по този метод законодателните промени нарушават както националното ни законодателство, по този начин и европейските правила по отношение на даването на държавни помощи в областта на културата.

На първо място, измененията, с които се вкарва телевизионно наличие в обсега на ЗФИ се оферират едвам сред първо и второ гласоподаване на ЗИД на ЗФИ без да са подложени на публично разискване. Според член 26, алинея 1 от Закона за нормативните актове (ЗНА) "изработването на план на нормативен акт се прави при ценене на правилата на нужда, аргументираност, предвидимост, неприкритост, координация, субсидиарност, пропорция и непоклатимост ". За реализиране на тези цели наредбата на член 18а Закон за нормативните актове планува, че при изработването на план на нормативен акт се прави предварителна оценка на въздействието и се организират публични съвещания с жителите и юридическите лица. Следва да се означи, че Закон за нормативните актове по никакъв метод не позволява отклонения от по този начин откритите условия, гарантиращи публичността, обосноваността и нуждата при приемане на законите.

Липсата на извършено публично разискване на предлаганите обилни законодателни промени, които фундаментално променят философията на в този момент настоящия ЗФИ, съставлява жестоко нарушаване на законодателната процедура, детайлно уредена в Закон за нормативните актове, а нормата на член 28, алинея 4 Закон за нормативните актове, съгласно която непровеждането на оценка за въздействието е спънка за разглеждане на съответния законопроект, е изцяло подценена.

Ако препоръчаните от народните представители от ГЕРБ, Движение за права и свободи, Българска социалистическа партия и ВОЛЯ промени бъдат признати на второ гласоподаване, жестоко ще бъде нарушен един от главните правила на правовата страна, според който обществената власт би трябвало да се реализира в рамките и по метода, открити от Конституцията и закона.

На последващо място, предлаганите промени, с които безпричинно се лимитира достъпа до държавни помощи на дребните самостоятелни продуценти на български филми и се заобикаля условието за използване на пълностоен културен тест, съставляват нарушаване на правилата и задачите на Регламент 651/14.

При по този начин създалите се условия, настояваме за прекъсване на измененията в ЗФИ и отдръпване на законопроекта. Ако бъде позволено ЗИД на ЗФИ да бъде признат при такива нарушавания, които заплашват съществуването на българското кино изкуство като значима част от националната ни просвета, ще бъдем принудени да сезираме европейските институции, ще се обърнем към президента на Република България с искане да наложи несъгласие на закона и ще предприемем дейни протестни дейности..

Разбираме, че поради идните парламентарни избори огромните телевизионни оператори ще имат решаваща роля в акцията, само че това което се прави с предлаганите промени, импортирани от депутатите сред първо и второ гласоподаване за финансиране на телевизионни филми от дотацията, избрана за българското филмопроизводство, е ликвидиране на българското кино и нанася тежки провали на националната ни просвета, които ще имат последици десетилетия наред. Надяваме се, народните представители няма да позволен сходен компромис, без значение от партийните си обвързаности и натиска, на който евентуално са подложени.

УПРАВИТЕЛЕН СЪВЕТ НА

СЪЮЗ НА БЪЛГАРСКИТЕ ФИЛМОВИ ДЕЙЦИ
Източник: slava.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР