Ние не може да признаем анексиите по силата на протоколите

...
Ние не може да признаем анексиите по силата на протоколите
Коментари Харесай

Огнян Гърков: България, като пра-пра-баба-... на Русия и Украйна, трябва да зове за мир

Ние не може да признаем анексиите по силата на протоколите за определяне на двустранни дипломатически връзки с Русия и Украйна, споделя някогашният посланик
Атаката против моста на Керченския проток, съчетана с неотдавнашните съветски военни провали и частична готовност, генерира директна рецензия към съветския президент Владимир Путин и Кремъл от съветската провоенна националистическа общественост. Какво се случва след анексиите, които разгласи Русия.

- Г-н Гърков, станахме очевидци на анексирането от страна на Русия на четири области в Украйна. Това по какъв начин трансформира военните дейности, които се развиват на територията на Украйна?
- Какво ще се случва там може единствено да допускаме. Това, на което може да се има вяра все още, е, че руснаците участваха с много по-малко боен човешки капацитет в дейностите до този миг. Също по този начин мобилизационният запас на Русия е огромен, макар че ни се споделя, че за часове руснаци са се разбягали по всички страни. Очаквам, че Русия ще събере огромна войска и не съм огромен оптимист по какъв начин ще се развият военните дейности там.

- Но тази съветска войска, която ще включва и мобилизираните хора, ще бъде ли боеспособна? Едно е да събираш хора като маса, друго е те да могат да водят военни действия…
- Все отново в Русия привикват хора, които са служили, ще ги инструктират, ще ги приготвят. Голямата маса хора си е огромна маса хора. Русия е огромна империя.

- В словото, което произнесе Владимир Путин, когато подписа указите за анексиране на тези територии, нещо направи ли ви усещане?
- За нещо ново не сподели нищо изключително. Това беше просто послание към Федералното заседание на Руската федерация, което предхождаше тържествения акт по подписването на указите за анексираните територии - самопровъзгласилите се републики Луганск и Донецк, както и окупираните елементи на Херсонска и Запорожка област. Той приказва 5 минути за анексията и 25 минути обърна внимание на англосаксонското обединяване на Запада и политиката му по отношение на Русия. Обвини ги в неоколониализъм, само че като цяло не чух нещо ново в думите му.

Според мен Путин можеше да се спре на аргументацията на Лавров ,

който неотдавна произнесе тирада пред Общото заседание на Организация на обединените нации. В нея Лавров изрази доста ясна позиция, в която оправда съветската интервенция и експанзия в Украйна, откакто се базира на членове 106 и 107 от Устава на Организация на обединените нации. Съюз на съветските социалистически републики, в този момент Москва/Русия, като една от победителките във Втората международна война има право да дефинира страни, които са били в вражески връзки с нея по време на Втората международна война (ВСВ), както и да взема ограничения по отношение на тях. Говори и за денацификация на Украйна, макар че това е доста едностранна позиция. Украйна и Беларус са измежду основателките на Организация на обединените нации по предложение на Москва поради дейния им принос във ВСВ в състава на Съюз на съветските социалистически републики. Вярно е, че част от украинците са воювали срещу руската войска, само че също по този начин е правилно, че огромна част от тях са били и в редиците на алената войска. Така че Украйна е била една раздвоена страна. Като посланик постоянно си върша личен прочит на нещата.

Пак ще кажа, че в речта на Путин не чух нещо ново, само че е реалност това, че след нея, след нотифициране на новите територии към Русия, след присвояването на 15 % от територията на Украйна, светът е изменен.

След анексията Русия просто още веднъж влезе в ролята си на огромна империя, както това прави и Съединени американски щати, несъмнено, нападателна и суверенна, а не демографска и суровинна външна страна.
Като двустранен посланик постоянно съм преценявал какво въздействие може да има обещано събитие върху България. И моята позиция през цялото време е, че без значение от нашето участие в Европейския съюз и НАТО, България няма място в този спор. Ние може единствено да изкажем състрадание и да поставим грижи към хората с българско национално схващане, които живеят в засегнатите райони.

- А ние вършим ли го това?
- Не го вършим, за мое страдание. Както знаете, нашите „ ще връщат ” посолството в Киев, което бе напуснато „ скоростно ”. Хората (т.е. локалните българи) търсиха поддръжка при бягството си още в самото начало на събитията. За мен постоянно Украйна и Русия си остават едни „ палави ” праправнуци на Волжските и Аспарухова Българии. България не следва да се меси в този спор. България, като тяхна прапрабаба, може единствено да зове и да търси спокойно решение на спора. Още повече, че и двете страни (Русия и Украйна) са независими, по-големи и териториално, и демографски, и военно, и стопански страни от нас. Няма друга страна в света, с изключение на България, която да е дала толкоз огромен принос на Киев и Москва, след това и на Санкт Петербург, в региона на културата, писмеността, вероизповеданието, хуманизирането и цивилизоването на украинската и съветската интелигенция. Само ние, българите, имаме особени, характерни и морално-исторически права на лично и надстандартно мнение и позиция по отношение на неприятната тематика за общуване сред Русия и Украйна. Питам ви. Ние разграничаваме ли руснаци от украинци, откакто и едните и другите приказват съветски, когато са в България? Това, което се случва в този момент сред двете страни, е една огромна покруса! Освен това би трябвало да се каже, че, отвън обсега на атлантико-евро солидарността – умишлено не споделям евро-атлантическата,

България не може да признае анексиите по силата на протоколите за определяне на двустранни дипломатически връзки ,

които сме готвили при започване на 90-те години и Договорите за другарски връзки и съдействие, подписани за нас от президента Желю Желев. Тогава аз бях шеф на ръководството за Източна Европа и страните от Оперативно-наблюдателно дело в Министерството на външните работи. В протокола за определяне на дипломатически връзки с Украйна, подписан на 13 декември 1991 година, както и този с Русия, подписан по-рано, само че към този момент след разпада на Съюз на съветските социалистически републики, който става с подписите на президентите Елцин, Кравчук и Шушкевич в документа от Беловежката гора, ние одобряваме двете страни в териториалните им граници към оня миг. Само ще направя една вметка, че Елцин, Кравчук и Шушкевич подписаха разпада, само че без да регистрират обстоятелството, че 73% от популацията на Съюз на съветските социалистически републики гласоподава на референдум да се резервира териториалната целокупност и единение на съюза. И по този начин ние подписахме впослествие и междудържавни Договори за другарски връзки с Украйна и Русия, които се отнасят към териториалните им граници в оня миг. Защо го споделям това? Тогава Крим си беше украински, Донецка и Луганска област са в състава на Украйна. След като ние подписахме договорите, украинците се забавиха с ратификацията с две години, само че през 1994-а ратифицираха и разгласиха Договора.
И от тези моменти до ден сегашен нито една от страните не ни е сезирала, че желае промени в тези контракти. Така че, на процедура, за нас тези анексии юридически не съществуват. Прибавеното към Русия, в тази ситуация имам предвид Крим, а в този момент и новите области, според нашите контракти не съществува.

- Но Русия към този момент ще брани новите си територии…
- Ситуацията в Украйна влиза в нова фаза. Русия може да ги брани като съветска територия. Аз просто споделям, че светът се трансформира и то с присъединяване на държавите-членки на НАТО във въоръжения спор. Чухме Путин да упреква, че англосаксите взривиха „ Северен поток “ и са отговорни за гърмежа на моста в Крим. За мен, на процедура, като човек, който гледа нещата от страни на събитията,

Съединени американски щати реализираха тактическата си бизнес цел – да се спрат доставките на съветски горива за Европа и Германия.

Респективно Европа да преориентира стопанската система си към взаимозависимост от американските въглеводороди. Но и тук има спънки. Европа използва към 450-480 милиарда кубика газ годишно, от които 200-203 милиарда куб. м. вземаше от Русия. В същото време Съединени американски щати са в положение да произведат за тази година 90 милиарда полутечен газ най-много, а на тях са им нужни 860 милиарда за свое ползване. Щатите и да желаят не могат да обезпечат нужното количество, което е нужно на Европа. Чакат ни тежки времена. Реално България не е толкоз подвластна от газа, колкото е Германия, откакто „ Северен поток “ 1 и 2 не работят. Германия няма и нито един собствен терминал за вдишване на полутечен газ. И още нещо. Според Зелените, метанът в американския полутечен газ е 50 пъти по-вреден за природата от въглеродния диоксид.
За България желая да кажа и още нещо.

Трябва да си създадем заключения от нашето угодничество и подмазвачество като страна в предишното.

Нека да си напомним 1943 и 1944 години, когато американци и британци бомбардират София и още 25 селища в страната, а нашите предци и баби дават близо 4 хиляди почтени цивилни жертви. И това е по този начин, тъй като България, с цел да се подмаже на Хитлер, афишира война на страни – приказвам за Съединени американски щати и Англия, в които не може да убие и едно врабче, тъй като те са толкоз надалеч от нас. Нека помним този образец от историята.

Нека си напомним и позорната позиция по-късно, която поемаме като част от социалистическия лагер ,

когато се включваме в окупацията на Чехословакия срещу Пражката пролет през август 1968 година. Така че за мен и стратегическата цел на Съединени американски щати - за раздалечаване на съветските естествени запаси от Европа и надиграване с Москва, върви с цялостна мощ. Това е остаряла цел на Съединени американски щати, която също се прави оценка от мнозина като империя. И в подобен спор страна като нашата, без значение от участието ни в Европейски Съюз и НАТО, би трябвало да регистрира своята характерна роля по отношение на Русия и Съединени американски щати и да не се меси сред империите, когато те си раздават плесници, в това число и посредством прокси войни.

ВАЖНО!!! Уважаеми читатели на, лимитират ни поради позициите ни! Влизайте непосредствено в сайта www.pogled.info . Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?

Когато видите знака " подправени вести ", това значи, че тази публикация е целесъобразно да се прочете!!!

Абонирайте се за нашия Ютуб канал/горе вдясно/: https://www.youtube.com
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР