Ние наричаме руския президент аятолах Путин“, заяви за Клуб Z

...
Ние наричаме руския президент аятолах Путин“, заяви за Клуб Z
Коментари Харесай

Иранска активистка пред Клуб Z: За нас Путин е аятолах

„ Ние назоваваме съветския президент „ аятолах Путин “, съобщи за Клуб Z иранската активистка Афсун Наджафи.

Тя е от опозиционното придвижване „ Жена, живот независимост “ в Ислямската република. Движението бе удостоено с премията на „ Сахаров “ на Европейския парламент за 2023 година Тя се присъжда за независимост на мисълта.

Тазгодишен лауреат е и иранката Махса Амини, умряла след принуждение в полицията. Тя бе задържана поради отхвърли си да се забулва. Смъртта й провокира поредност от кървави митинги в Иран.

Афсун Наджафи бе в Страсбург, с цел да получи премията от името на „ Жена, живот, независимост “. Правозащитничката беседва с публицисти в Европейския парламент.

Клуб Z помоли Наджафи да разяснява обстоятелството, че режимът на Владимир Путин и последователите му хем са съперници на ислямистки групи като „ Ислямска страна “ (ИД), хем симпатизират на режима на аятоласите в Техеран.

„ Лично аз считам, че Русия и президентът Путин преследват личните си ползи. За страдание, Иран е земя на запаси. И ресурсите, с които страната ни разполага, са от полза за Русия. Те желаят да имат достъп до нашите естествени благосъстояния. Това е повода “, отговори правозащитничката.

Протестите в Иран са за независимост, която има доста измерения, сподели още Афсун Наджафи. Става дума за независимост на словото, на мисълта, на религията и така нататък

Ислямисткият режим в Техеран предължава да бъде на власт най-много поради неналичието на поддръжка за народа от страна на западния свят, счита активистката.

„ В началото хората излязоха на улицата, решени да стигнат до края, с подготвеност да пожертват живота си за постигането на свободата. Но като видите, че те нямат поддръжка от Запада, по какъв начин очаквате да реализират задачите си? Хората изгубиха вярата си поради неполучената поддръжка, която чакаха. Те са изтощени и обезверени “, означи тя.

Афсун Наджафи живее в Турция, откакто е напуснала Ислямската република преди към година. Съвсем скоро тя ще отпътува за Съединени американски щати с филантропична виза.

И до момента в който тя е отвън родината си, там е останал по-малкият й брат. Афсун Наджафи го окачестви като своето „ най-слабо място “ и показа, че той е обект на непрекъснати закани.

„ Заплашват, че ще го арестуват, че ще го убият. Използват заканите като оръжие, с цел да ме заглушат “, сподели правозащитничката.

Журналисти помолиха Афсун Наджафи да разяснява и спора в Газа, по-специално бомбардировките, при които биват улучвани лечебни заведения и умират деца.

„ Не поддържам нито палестинското, нито израелското държавно управление. Това, което се случва при всяка война и нейните жестокости, е че най-засегнати са почтените хора. Така става, за жалост, и в моята страна. Най-много страда народът, а не държавните управления “, приключи иранката.
Още по тематаПодкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР