Ние, младите хора, много често си числим, че миналото е

...
Ние, младите хора, много често си числим, че миналото е
Коментари Харесай

Георги Георгиев: България е платила жестока цена за престъпния комунистически режим

„ Ние, младежите, доста постоянно си числим, че предишното е надалеч, че то в никакъв случай няма да се повтори. Благодаря на Обществото на репресираните за напъните, които поставят, тъй като спомените избледняват, поколенията си отиват и се подменя историческата истина. А тя е единствено една – че България е платила жестока цена за незаконния комунистически режим “.

Това съобщи ръководителят на Столичния общински съвет Георги Георгиев, който отдаде респект пред Паметника на жертвите на комунизма и сложи цветя пред паметната плоча, на която са изписани имената на хилядите починалите българи.

„ Виждаме имената на част от починалите на Мемориала зад нас. Той не може да обхване всички. Това, което би трябвало да помним, са зверствата, наказания като незаконен режим и квалификацията му като такава, не предстои на нито на полемики, нито на подозрения. Това са обстоятелства “, акцентира Георгиев.

В Европейския ден в памет на жертвите на сталинизма и нацизма десетки жители също отдадоха респект и участваха на заупокойната молитва пред параклиса, намиращ се в непосредствена непосредственост до Паметника на жертвите на комунизма.

Председателят на СОС изясни, че за него като правист тематиката има голямо значение. „ Най-важният урок, който имаме ние, е да не допуснем предишното да се придвижи в сегашното и да дефинира нашето бъдеще “, безапелационен е той.

Георгиев означи, че нашите предшественици са водили борби. „ Хората, които през днешния ден ни събраха, са платили своята цена. Всяко последващо потомство води своята борба за историческата памет, за истината и за демокрацията, и тези борби на нас занапред ни предстоят “, сподели още той.

Председателят на СОС акцентира във връзка с Паметника на Съветската войска, че обезверени политици с невисок рейтинг употребяват тематиката, с цел да влизат в телевизионните излъчвания.

„ СОС на 9 март т.г. взе доста ясно решение – паметникът би трябвало да бъде отстранен. Възлагаме на страната да отстрани паметника. Това е, което можем да създадем, това е всичко, което е нужно да бъде направено от наша страна и подготовката е налице за оповестяване на конкурс какво да се случи на това пространство, когато страната извърши нашето решение и паметника го няма “, добави Георгиев. Той прикани регионалният шеф да не се държи като служител, който доста желае, само че няма предпочитание да извърши ясното решение на демократичната общественост в СОС, като уточни, че това също е борба за памет.

Георгиев добави, че е поел ангажимент преди няколко месеца и тече процедурата за възобновяване на книжата, тъй че частите от Мемориала в памет на жертвите на комунизма, които са потърпевши, да бъдат възобновени. „ Организирали сме се сътрудници, наследници на репресирани редово, тъй че финансирането е налице. Току-що и наш съгражданин също реши да се включи. Тече процедурата в направление архитектура и градоустройство, т.е. екипът на основния проектант работи по въпроса, тъй като това не е просто мемориал, той е доста значим знак не за предишното, а за поуките от предишното, които ние би трябвало всеки ден да имаме поради “, сподели още той.

Председателят на СОС съобщи, че какви сме през днешния ден и какви можехме да бъдем през днешния ден, в действителност, това е разследване от случилото се през всички тези години.

 

 
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР