Ние минаваме от една ера в друга – от опасността

...
Ние минаваме от една ера в друга – от опасността
Коментари Харесай

Екоминистърът: Необходимо е да променим нагласата на хората към отпадъците

„ Ние минаваме от една епоха в друга – от заплахата да ни наложат наказателна процедура поради неспазване на европейското законодателство към смяна на настройката ни към отпадъците. Нека вкарваме дисциплинираност без налагане на санкции. Както и да гледаме на отпадъка като на суровина “.

Това сподели министърът на околната среда и водите Юлиян Попов по време на среща с кметове и представители на 100 общини, която се организира в София. В нея участваха заместник-министър Николай Сиджимов, ръководителят на Управляващия орган на Програма „ Околна среда‘ 2021-2027 година Галина Симеонова, шефът на дирекция „ Управление на отпадъците и запазване на почвите ” в Министерство на околната среда и водите Светлана Божкова и специалисти от екипите на двете дирекции.

На срещата бяха показани план на Закона за изменение и допълнение (ЗИД) на Закона за ръководство на отпадъците (ЗУО) и подзаконовите нормативни актове. Представителите на общините бяха осведомени с процедурата за създаване, разширение и надграждане на общински и районни системи за разделно събиране и преработване на биоразградими боклуци, която се финансира по Програма „ Околна среда “ (ПОС) 2021-2027 година

Според министър Попов България е овладяла казуса с наказателната процедура за отпадъците , само че доста по-важно е положението на околната среда.

„ Ако се качите на Витоша, в този момент може би няма да го видите от снега, само че цялата планина е засипана с боклуци. И единственият метод да се отървем от отпадъците е ние да създадем пазар за тях. Не можем да обикаляме страната, да бъдем служители на реда и да наказваме всеки. Затова е належащо да променим настройката на хората към отпадъците “, изясни той.
В плана на ЗИД на ЗУО са планувани нормативни промени, свързани с екологосъобразното ръководство на отпадъците, които засягат отговорностите на локалната власт. По-важните от тях се отнасят до въвеждане на наложително разделно събиране на битови боклуци на територията на общината, в това число и на боклуци от обувки и текстил, пепел и сажди с генезис от частни семейства. Проектът на изменение планува обезпечаването на минимум една площадка за безплатно предаване на разделно събрани боклуци от семействата на територията на общината, в това число едрогабаритни боклуци, рискови боклуци и други.

Заместник-министър Николай Сиджимов добави, че се планува образуване на разделно събиране на боклуци от опаковки, което да обхване по-голямата част от популацията.

„ Ще въведем обвързване всички обитаеми места с над 700 поданици, в това число курортните, да имат система за разделно събиране на боклуци от опаковки . Така ще покрием с такива системи съвсем цялата територия на страната “, сподели той.
За осъществяването на условията на нормативната уредба за разделно събиране на биоразградими битови боклуци и тяхното следващо преработване по Програма „ Околна среда “ е готова процедура „ Мерки за създаване, разширение и/или надграждане на общински/регионални системи за разделно събиране и преработване на биоразградими боклуци “, която ще бъде оповестена през март 2024 година

Ръководителят на Управляващия орган на програмата Галина Симеонова показа пред общините опциите по процедурата . Конкретни бенефициенти са 167 общини от 33 районни системи за ръководство на отпадъците, които са включени в Приложение № 8 от Националния проект за ръководство на отпадъците. За останалите общини в приложението следва да бъде оповестена обособена процедура при започване на 2025 година

Те ще разполагат с общ финансов запас от 242,9 млн. лева Допустими са действия за създаване, разширение или надграждане на системите за разделно събиране и превозване на битовите биоразградими боклуци посредством закупуване на нужните съдове, техника и уреди за разделното събиране наложително на зелените и питателните боклуци, с спомагателна опция и за хартия, картон и дървесни боклуци, които сега се събират смесено.

„ С ограниченията по тази процедура се опитваме да дадем опция на общините да реализират задачите, заложени в закона във връзка с разделното събиране и следващо отнасяне на биоразградимите боклуци, както и да създадат идната стъпка към по-модерното схващане за ръководство на отпадъците на общинско равнище “, сподели Галина Симеонова в послание към представителите на общините.
Тя добави, че общините ще могат да аплайват както независимо, по този начин и в партньорство и прикани за бистрота и разговор сред всички в процеса.

„ Вие познавате спецификата на вашата общественост, по тази причина когато взимате решение дали ще разширявате съществуваща или ще изграждате напълно нова система, мислете за вашия план като за цялостна хомогенна система с най-хубавата логистика, посредством която ще стигнете до жителите и да ги мотивирате да изхвърлят разделно своите боклуци “, сподели в умозаключение Галина Симеонова.
Изпълнението на плановете ще способства за реализиране на сходство с условията на нормативната уредба за ръководство на отпадъците и задачите на национално равнище към 2030 година, свързани със наложително разделно събиране на биоотпадъците и понижаване на количествата депонирани битови боклуци.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР