Ние изначално в нашата предизборна програма, още преди изобщо да

...
Ние изначално в нашата предизборна програма, още преди изобщо да
Коментари Харесай

Христо Иванов пред ФАКТИ: Фундаменталният проблем са свързаните с КГБ или Анкара

" Ние изначално в нашата предизборна стратегия, още преди въобще да възникне този проблем, сме се застъпвали постоянно за премахването на тези ограничавания в Конституцията ". Toва съобщи пред Лили Маринкова в студиото на ФАКТИ съпредседателят на " Демократична България " Христо Иванов във връзка решението на Конституционния съд, че Указът за назначението на Кирил Петков за длъжностен министър на стопанската система е противоконституционен, защото той е бил и канадски жител към оня миг.

Иванов изясни, че Демократична България не желаят да има подобен тип ограничаване за хора с двойно поданство.

" Живеем в подобен свят и България по този начин се промени, че 2 милиона от най-активните ни сънародници живеят в чужбина. Всички бъдещи генерации, част от живота им ще минава в чужбина - ще учат, ще работят, и ние би трябвало последователно да се приспособяваме към това положение. Ние го назоваваме " Голямата България ". Въпросът не е да се опитваме тези 2 милиона да ги върнем назад в България. Това няма да се получи. Въпросът е да създадем такава връзка, такива връзки с това разраснало се национално тяло, че тези хора да се усещат част от България - от нейната стопанска система, от нейната политика, от нейната просвета, и да възпитават децата си като българи. Ние би трябвало да им дадем дял от България, те би трябвало да се усещат увлечени, и това минава и през опцията да заемат избрани длъжности ", изложи Христо Иванов визията на " Демократична България " по въпроса за българите, живеещи в чужбина.

Той регистрира, че Демократична България са единственият политически индивид, който има общински консултант, който е етнически нидерландец. Става въпрос за Якоб ван Бейлен, който живее във Велико Търново и е общински консултант точно там.

В подтекста изявление на конституционалиста проф. Георги Близнашки, който е песимистичен във връзка с лоялността на Кирил Петков към България, ръководителят на партия Да, България съобщи: " Тези хора знаят, че колкото е по-изолирана България, затисната, обречена на липса на действителна конкуренция, толкоз повече късмет имат те да господстват и да тъпчат. И тъкмо за това се борят. " Малка България " е комфортната България за такива като Близнашки и това, което той съставлява в Движение за права и свободи, сарайския модел - България да е затисната, обречена на изолираност и провинциализъм ".

Според него президентската администрация би трябвало да отговори дали е знаела, че Кирил Петков не е единствено с българско поданство.

С отрицателна конотация съпредседателят на " Демократична България " напомни, че при назначението на Делян Пеевски за ръководител на ДАНС е имало инспекция, с цел да му бъде даден достъп до класифицирана информация на най-високо равнище, натовски стандарт, която е лишила единствено 4 дни.

Отново в подтекста на до неотдавна двойното поданство на Кирил Петков и страховете не проф. Близнашки, Христо Иванов сподели следното:

" Няма риск Канада да желае да шпионира България, Канада не е известна като страна, която се занимава с шпиониране. Но когато българската национална сигурност е безусловно разкована като колиба за хора, които са свързани с Комитет за Държавна сигурност (на СССР) или с Анкара - приказвам за Ахмед Доган и неговото обграждане... Той беше третиран като обект на националната сигурност. Ама на чия - на турската, на съветската или на българската? Ето това е фундаменталният проблем ".

" Пътят на Кирил е път на стотици хиляди български фамилии в последните 30 години. В това няма никаква интрига, това го има естествения развой на отваряне на България към света и на опция най-хубавото от света да можем да го инжектираме в България ", съобщи още Иванов по проблема на Кирил Петков, като преди този момент посочи, че той не му адвокатства. Още повече, съгласно него обединяването, което той съпредседателства, ще бъде конкуренция с " Продължаваме промяната " на Петков и Василев.

След това водачът на партия Да, България се върна все още на назначението на Иван Гешев за основен прокурор.

" Понеже беше доста лесна тази теза - тя се наложи медийно, че казусът с назначението на Гешев е, че е бил единствен претендент. Мисля, че и при вас съм аргументирал това, че не, не е това казусът. Проблемът е, че Гешев не съответстваше на експлицитни, съответни условия на закона за заемането на тази служба. И не, не става дума за неговата тапия, а за съществуването на избрани качества, които би трябвало да са обективирани, с цел да може да му се повери една от най-висшите отговорности в страната. Това е фундаментален въпрос, по който ние с господин Трифонов не можахме да се разберем. За заемането на постове, които вървят с политическа отговорност, а не с порции, се изисква биография, изисква се обективирано държание, което демонстрира не искания, а че си кадърен да носиш отговорност за освен това от личния си интерес, че си кадърен да устояваш, да казваш не, да настояваш, да имаш темперамент. Това са неща, които би трябвало да се научим да изследваме, когато вършим преценка за една или друга позиция, с цел да можем да си подсигуряваме, че хората, които я заемат, ще бъдат почтени за нея. Гешев демонстративно не съответстваше на тези условия, които са вписани в закона ".

Христо Иванов в този смисъл означи, че аргументът на Румен Радев, когато отхвърли да подпише указа за назначението на Иван Гешев, е бил слаб. Президентът бе изтъкнал, че Гешев е единствен претендент и няма състезателност при избора.

" Tрябваше да бъде изобличен и Гешев, и Висшият правосъден съвет, и поръчителите на тази процедура, и тогава щеше да бъде доста друга обстановката ", заключи Иванов.

" Очакваме да работим с " Продължаваме промяната ", тъй като тази страна има потребност от ръководство и в последна сметка най-близо до нас са те и ние не забравяме в пушилката на акцията, че след това ще би трябвало да се ръководи с някого и би трябвало да можем да приказваме с някого. Имаме разлики, постоянно може да се измислят сложности в връзките, само че ние сме длъжни да осигурим ръководство на тази страна ", направи поръчка съпрeдседателят на " Демократична България ".

" В предходните два Парламента докарахме въобще опцията да се водят диалози до неуместни равнища на неспособност да седнат политически представители да водят диалози. ", призна той.

" Ние ще поемем отговорност за професионално държание, когато става дума за нуждата в България да има ръководство. Ще подходим професионално и отговорно, ще беседваме с причини, ще водим диалози по метод, който може да даде резултат и може да ни се има доверие, че ще се погрижим за публичния интерес, както се погрижихме казвайки " не " на метода, по който Слави си представяше, че ще се образува ръководството - " Магаре да вържа, ще го изберете и няма да задавате въпроси ". Не. Няма да стане по този начин ", съобщи още Христо Иванов.

След това той насочи зов към гласоподавателите: " Дайте ни мандат, с цел да сте сигурни, че ще има ръководство и то ще бъде вменяемо, професионално и амбициозно да промени България. Стига опити, стига аджамийски номера, време е да сме съществени всички. Ние имаме и екипа, и програмата, и упоритостта, и сме подготвени да бъдем съществени. Трябва ни партньорството на гласоподавателите ".

" Трябва да сме деликатни, тъй като става дума за разпореждането с нашето бъдеще, и да заложим на нещо, което е несъмнено и поредно. Съвсем почтено мога да застана и пред вас, и пред вашите фенове, и да кажа, че ние се опитваме да бъдем такива. Не, няма да използваме едни гръмки изречения, че ние сме почтените. Свръх злоупотребата с сходни самоквалификации довежда до част от тази спазъм, която се случва. Моралът е доста значим, само че практикуващи политици предплатено да си го приписват и да се пробват да говороят от негово име, е доста рискова интервенция ", приключи Христо Иванов.

Целия диалог можете да изгледате във видеото:



Бел.ред.
Уважаеми читателю,
14 ноември 2021 година ще е неповторим ден, когато ти ще гласуваш по едно и също време за съответен човек (мажоритарен избор на президент) и за лист от хора (подбрани от и правилни на задкулисието нови депутати).
Усещаш ли разликата?
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР