Ние играем на котка и мишка. Ежедневно получаваме сигнали за

...
Ние играем на котка и мишка. Ежедневно получаваме сигнали за
Коментари Харесай

Зам.-министър Илко Гетов за липсващия инсулин: Играем на котка и мишка

„ Ние играем на котка и мишка. Ежедневно получаваме сигнали за липса на инсулин и тази история не може да продължава повече по този начин “. Това съобщи зам.-министърът на опазването на здравето проф. Илко Гетов по БТВ.

„ Последният сигнал от bTV, който получихме за неналичието на  „ Тресиба “ – „ Тресиба “ беше в забранителен лист за експорт. Тази седмица тя към този момент не е в забранителния лист. Задържа се в складовете, договарят се покупко-продажби за успореден експорт и откакто се договорят, ще се появи на българския пазар “, изясни той.

„ Търговците на едро и производителите поеха ангажимент на работна среща с мен, че тези неточни практики ще спрат. Аз ги призовавам да вземат ограничения, тъй че нужните количества за българските пациенти да бъдат предпочитано осъществени. Независимо от това сме подхванали и други ограничения “, акцентира проф. Гетов.

„ Вече е оповестен план на промени в закона, в който е изменена формулата, съкратени са някои периоди, а други са удължени – за авансово известяван за липса или дефицит. Увеличени са санкциите. Надявам се в идващите месеци ограниченията да са факт. Следващата мярка по рекомендация на Комисията по опазването на здравето в Народното събрание е смяна в Наредба 4 и всички лекарствени артикули по лекарско наставление ще са с електронна рецепта, с цел да знаем всяко лекарство при кой пациент е отишло и в какво количество “, добави зам.-министърът на опазването на здравето.

„ В момента в страната има над 1000 дози от шествалентната ваксина за деца. Снощи министърът подписа напътствие, в което са набелязани ограничения за предпочитано потребление на дозите за бебетата, които би трябвало да получат първи банкет от тази ваксина. Всеки идващ банкет може да бъде отсрочен. Нямаме предепидемична конюнктура. Имаме увещание, че имунизациите за България са създадени и опаковани. Предстоят логистичните стъпки, с цел да доближат до лекарите. До края на месеца или през септември ще имаме нужните количества за съвсем цяла година “, добави той.

Проф. Гетов разяснява и обстановката в многопрофилната болница във Враца след подадената оставка на шефа и всеобщото овакантяване на медици от детското поделение:

„ Министърът не е приел оставката на шефа на лечебното заведение. Надяваме се нещата да бъдат нормализирани. Това е сериозен знаменателен проблем с лекарите от разнообразни специалности и педиатрите, които не се добре разпределени “.

Според него е допустимо в детското поделение да работят педиатри от София или Враца.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР