Ние дамите имаме по-голяма свобода при избора на облекло като

...
Ние дамите имаме по-голяма свобода при избора на облекло като
Коментари Харесай

Етикетът при облеклото при официални поводи

Ние дамите имаме по-голяма независимост при избора на облекло като модел, материал и цвят, само че това не значи да не се съблюдават нормите и традициите на етикета. Основното предписание е в сходството му с времето и ситуацията. Това намира най-пълната си реализация на така наречен събития с внушителен темперамент – сватби, театрални министър председатели, галапредставления, балове и приеми.

Най-удобно, по мнението на експерти, е разделянето на утринни (до 12-14 часа), следобедни (до 17-18 часа) и вечерни (след 18 часа) събития.

На утринно кафе, закуска, чай, коктейл, обяд, е добре дамата да облече рокля с естествена дължина (до и малко под коляното), рокля със сако. Роклята е строга, затворена, с малко деколте, ръкавът е дълъг и до три четвърти (за по-топъл климат може и с пай ръкав и по-дълбоко деколте). Материята е естествена (вълна, коприна), във всевъзможни разцветки, гладка или с бродерия. През лятото се избират светли цветове, през зимата – по-тъмни. Шапката (когато се носи) е дребна, от филц или коприна (не се смъква по време на приема). Обувките са от естествена кожа или велур, на комфортен ток. Ръкавиците са копринени, от различен плат или кожени (по време на обяд се смъкват, само че не и на банкет, където се сервират напитки). Чантата е кожена или велурена. Коктейлната рокля се появява в Америка през 20-те години на предишния век. Поводът е сухият режим.Изборът на тоалет за дневен банкет или коктейл зависи от това към какъв кръг принадлежи дамата. В европейската мода от дълго време съществуват така наречен коктейлна рокля, която по предписание е дребна и елегантна, с изтънчен контур, с лека гарнитура, направена най-често от кадифе, скъпа коприна или атлаз. Коктейлната рокля се появява в Америка през 20-те години на предишния век. Поводът е сухият режим, който не разрешава всевъзможни празненства с алкохол. Така се раждат коктейлните домашни вечеринки. Жените пък вземат решение, че би трябвало да бъдат по-различно облечени – роклята не е строга, нито луксозна като вечерните. Дължината е към коляното, с съвременна линия и от първокласна материя. Украшенията са малко, само че скъпи. Днес такава рокля може да бъде сменена с хубав следобеден тоалет.

На обяд, чай или коктейл се предлага рокля с елементарна дължина, рокля-костюм, дребна шапка от филц, коприна или друга материя. Домакинята на приема не носи шапка.

Следобедните събития са по-малко. Тоалетът не се отличава изключително от дневното облекло. Разликата е в долната част на облеклото - полата или роклята е доникъде на прасците. Това следва да бъде елегантно облекло от тънка вълна или коприна, а постоянно с него вървят шапка, ръкавици и чантичка като обединен комплект.„ Малкате черна рокля “ е създание на Коко Шанел от 1926г. И до момента е пример на грациозност и наложително е с презрамки. На формален банкет се предлага по-строго и със скромни и умерени тонове облекло. До 18:00 часа не се носят рокли с деколтета. Предпочитат се строга кройка и не ярки тонове. Не е признато да се поставят голям брой ювелирни произведения, те даже не се носят до 18:00 часа, а денем добре се одобряват бижутерия или декорации с полускъпоценни камъни.

Особено внимание заслужават вечерните събития – така наречен вечерно облекло е представително и изисква по-сериозен асортимент. Основното предписание е облеклото да бъде съобразено с равнището на събитието и... да бъде по-скромно от това на домакинята. Възможно е уредниците да са показали авансово в поканата формата на дамското облекло. Ако това отсъства, правилата са открити съгласно поканата за господата – при фамилна двойка се показва фрак, смокинг или вечерно облекло – т.е. дамите следва да носят вечерни тоалети, копринени рокли, рокли от кадифе, брокат и други изискани материали.След 19:00 часа се носи по-тържествена и по-открита рокля. Нейното предопределение е персоналното показване, само че когато това е належащо, и одобряване позитивния имидж на работното място. Тя може да бъде с естествена дължина или дълга. Класически образец е известната „ дребна черна рокля “. Тя е създание на Коко Шанел от 1926 година и до през днешния ден е пример на грациозност. Задължително е с презрамки. Подходяща е за празненство, спектакъл, галерия, делова вечеря. Академичните разновидности за бижута са перли, диаманти и злато, както и кристалите „ Сваровски “. В по-непринудена конюнктура може и сребро.

 
Източник: momichetata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР