Ние, българите, които живеем далеч от историческата си родина, но

...
Ние, българите, които живеем далеч от историческата си родина, но
Коментари Харесай

Призив на българската общност, живееща в Азербайджан, към българския народ

Ние, българите, които живеем надалеч от историческата си татковина, само че намерихме разтуха и добрина, гостолюбие и поддръжка измежду азербайджанския народ, който ни топли с топлината на слънцето и горещия пламък на страната, наречена Азербайджан.

Както сподели президентът на Република Азербайджан Илхам Алиев: „ Има неща, които постоянно би трябвало да помним и неуморно да повтаряме “.

Въз основа на тези думи желаеме да си спомним и да предадем на българския народ горчивината от трагичните събития през февруари, случили се преди тридесет години в азербайджанския град Ходжали.

Тази покруса би трябвало да получи обективна оценка на международната общественост и човечеството. Това е истината, за която би трябвало да научи всеки човек, който не е апатичен към непознатото злощастие.

Днес си спомняме за жертвите на бездушната, жестока, фашистка политика на арменското управление, ориентирана освен против азербайджанския народ, само че и против човечеството. Безбожно кръвопролитие на беззащитни хора, измежду които имаше бебета, деца, дами и старци. В един студен февруарски ден в нощта на 25 против 26 февруари 1992 година, беззащитни даже пред природата, боси и гладни, тези хора бягат из замръзналата и ледена родна земя. Преследвани от безсърдечен зложелател по пътя, те губят околните си, оставяйки ги да мръзнат на студената земя в планината, в гората. От спомените за ужаса на Ходжалинската покруса кръвта замръзва във вените даже на жив човек.

На този ден скърбим за жертвите на събитията от нечовешките зверства на арменския фашизъм. Единственото нещо, което азербайджанският народ желае в подмяна, е обективна оценка на света за събитията в Ходжали.

На вашето внимание е предоставена връзка към документалния филм " Бескраен кулоар ". Картината споделя за геноцида в азербайджанския град Ходжали. Военният публицист от Литва Ричардас Лапайтис назова пътуването до Ходжали пътешестване до пъкъла.

Версия на кино лентата на британски:
Версия кино лентата на съветски език:

С почитание,
Председател на азербайджанско - българско публично съдружие
" Подкрепа за развиването на азербайджанско - българската дружба "
Главен редактор на интернационалното списание " Акорд " на български език
Гусейнова-Атанасова Мария Павловна
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР