Нидерландският съвет за безопасност, базиран в Хага, обяви, че е

...
Нидерландският съвет за безопасност, базиран в Хага, обяви, че е
Коментари Харесай

„Всички следи водят към Русия”: ракетата, която почерни 298 семейства

Нидерландският съвет за сигурност, основан в Хага, разгласи, че е нужен закон за попречване на полети над конфликтни зони. Въздушното пространство над територии, в които се водят военни дейности, би трябвало да се заобикаля, а решенията би трябвало да се взимат по-бързо, тъй като обстановката може да ескалира внезапно. Какъв бе мотивът за този апел?

Полет MH17 на Малайзийските авиолинии, изпълняваш курс от Амстердам до Куала Лумпур през юли 2014 година, бе свален с ракета, до момента в който прелита над Източна Украйна. 298 души изгубиха живота си, като по-голямата част от тях бяха нидерландски жители. Седем години по-късно стартира всъщност делото за свалянето на самолета, което за момент почерни 298 фамилии. Няколко страни желаеха свикването на интернационален арбитражен съд, само че до развой под егидата на Организация на обединените нации не се стигна, тъй като Русия блокира самодейността с правото си на несъгласие в Съвета за сигурност на Организация на обединените нации.
Снимка: БГНЕС/ EPA  „ Всички следи водят към Русия ”: ракетата, която почерни 298 фамилии

Седем години след тази покруса най-важният въпрос е: кой смъкна Боинга, летящ над Украйна ? Основните обвинени са четирима, а „ следите водят до Русия”, показва DW. Трима от тях са руснаци: Игор Гиркин, някогашен министър на защитата на самопровъзгласилата се Донецка национална република, генерал-майор Сергей Дубинский и полковник Олег Пулатов. Гиркин е най-високопоставеният от тях, до момента в който другите двама са поддържали тесни връзки с съветската работа за военно разузнаване ГРУ, която е снабдявала бунтовниците с оръжия. Четвъртият обвинен е украинецът Леонид Харченко. Нито един от проруските сепаратисти не признава виновността си. Би Би Си разяснява, че началото на същинския развой дава вяра на опечалените фамилии за правдивост.

След бедствието петте страни, които бяха най-засегнати от него - Австралия, Белгия, Холандия, Малайзия и Украйна - образуваха по този начин наречения Съвместен екип за следствие (JIT). Разследващите стигнаха до заключението, че Боингът е бил изумен от ракета „ Бук” . Русия и до през днешния ден отхвърля да има виновност в свалянето на самолета. Защото обаче следите водят към Москва, откакто самолетът е свален над Украйна? Разследващите са сигурни, че ракетата е била изстреляна от територия в Донбас, която е била под контрола на проруските сепаратисти . Русия анексира Крим през 2014 година и изпрати свои бойци в Източна Украйна, които и до ден сегашен водят сражения против украинските сили. Ракетната система „ Бук” е била превозена там от Русия и е била върната назад през границата малко след свалянето на самолета. Тези констатации се основават на разкази на очевидци, които споделят, че са видели изстрелването на ракетата, на откритите остатъци от самолета и ракетата, на сателитни фотоси и радарни данни, както и на фотоси и видеоклипове, показващи превозването на съветската ракетна система до площадката в Донбас, където е била употребена. Има и записи на телефонни диалози сред обвинени, някои от които бяха оповестени обществено от JIT. До момента никой от обвинените не се е явил в правосъдната зала в Нидерландия, където се води делото. Русия не екстрадира своите жители, а украинецът Харченко евентуално е получил съветски паспорт.
Снимка: БГНЕС/ EPA  „ Всички следи водят към Русия ”: ракетата, която почерни 298 фамилии

Всички доказателства свидетелстват, че Русия е предоставила ракетата от самоходния зенитен комплекс „ Бук”, с който през 2014 година беше свален самолетът на Малайзийските авиолинии, изпълняващ полет MH17 над Донбас. Такова мнение изрази пред DW българският проверяващ публицист Христо Грозев. Следователите подробно са проучили всеки наличен откъс от телекомуникационните данни, всяка сателитна фотография, всеки постинг в обществените мрежи, всички проекти за разположението на съветски бойци в района, включително и на зенитно-ракетната бригада, която, съгласно следствието, е била в положение да транспортира зенитно-ракетния комплекс „ Бук”.

„ Гардиън” напомня част от следствието, което с изключителна акуратност наблюдава пътя на ракетната система „ Бук” от Русия до Източна Украйна . Тя минава границата в тъмните часове на 17 юли 2014 година, след което е откарана в следения от сепаратистите Донецк, преди да бъде ситуирана покрай град Снежное. Свидетели оповестяват, че съветски боен екипаж е придружавал зенитното оръдие, дружно с бойци на ДНР. По това време проруските сепаратисти губят територии и са уязвими на набези по въздух от украинската бойна авиация, което принуждава съветската войска да разположи там ракети „ Бук”. Съдът показа и диалози, съгласно които четиримата съществени обвинени разискват разполагането на ракети „ Бук” и потребността от Противовъздушна отбрана система. В прехванатите диалози обвинените назовават Русия „ Москва”, „ знаете кой” и „ източната съседка”. Един от командирите споделя, че изпращането на комплекса „ Бук” ще промени трагично ориста на ДНР на бойното поле, тъй като танковете към този момент няма да са толкоз лесна плячка. „ Ако не получим „ Бук”-а, нещата се прецакват. Той е нашата единствена надежда”, споделя Сергей Дубинский в диалог, предаден от украинското разузнаване на нидерландските проверяващи. След свалянето на пътническия аероплан Кремъл показва заблуждаващи и фалшифицирани сателитни изображения като „ доказателства” за своята непорочност. В хода на следствието Москва на няколко пъти трансформира тезата си и продължава да отхвърля своята виновност.
Снимка: БГНЕС/ EPA  „ Всички следи водят към Русия ”: ракетата, която почерни 298 фамилии

След свалянето на самолета проруските сепаратисти в Източна Украйна даже се похвалиха в обществените мрежи, само че по-късно изтриват изявленията си, разбирайки своята неточност. Разследващите настояват, че ракетата е била превозена от база на съветската войска, принадлежаща на 53-та зенитна бригада в Курск. Фрагменти от ракетата на местропроизшествието недвусмислено демонстрират, че точно това е повода за рухването на самолета и погубването на тези почтени животи. Обвинението съобщи пред съда, че Русия постоянно е представяла погрешни изказвания през седемте години от свалянето на самолета. Холандският министър председател Марк Рюте даде обещание, че индивидът, който е натиснал бутона за изстрелване на ракетата, ще бъде изправен пред съда. За мнозина това наподобява невъзможна задача. Но с началото на този развой и доказателствата проблясва религия, която крепи роднините на починалите. Дори и да има малко упования, някой в миналото ще бъде екстрадиран или ще признае за това всеобщо ликвидиране.



Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР