Нидерландските пожарникари втори ден се борят да потушат пожар на

...
Нидерландските пожарникари втори ден се борят да потушат пожар на
Коментари Харесай

Все още гори корабът, пламнал край Нидерландия

Нидерландските пожарникари втори ден се борят да потушат пожар на товарен транспортен съд край крайбрежията на Нидерландия, за който се допуска, че е провокиран от електрически коли.

Плаващият под панамски байрак транспортен съд Fremantle Highway остана завързан към избавителен транспортен съд, с цел да се задържи на позиция на към 14,5 морски благи северно от нидерландския остров Амеланд, заяви нидерландската брегова защита. 

" Пожарът към момента гори на борда.  Температурата на борда остава доста висока и потушаването на пожара е мъчно " , съобщи представителят на бреговата защита Едуин Гренеман.  " Ако върху кораба падне прекалено много вода, това може да се отрази на стабилността му " , сподели той пред новинарската радиостанция БНР.

Пожарът избухна малко преди среднощ във вторник. Един моряк почина, откакто той и още 22-ма души бяха избавени от горящия транспортен съд, пренасящ близо 3000 транспортни средства, и принуди някои членове на екипажа да скочат зад борда.

Shoei Kisen Kaisha, притежателите на кораба, обявиха, че има " огромна възможност пожарът да е почнал от електрически коли " , само че прибавиха, че повода към момента би трябвало да се проверява. Длъжностни лица обявиха, че пожарът може да бушува " в продължение на дни " , повдигайки призрака на екологична злополука на близката верига от острови.

" По-късно тази заран самолети на бреговата защита още веднъж ще прелетят над Fremantle Highway, с цел да следят обстановката ", обявиха от бреговата защита.

Междувременно напускащият нидерландски министър на инфраструктурата Марк Харберс съобщи, че в случай че от Fremantle Highway изтече гориво, то може да се отнесе от островите Вадензее в Северно море. " Това се дължи на предстоящата сега посока на вълните и вятъра ", сподели Харбърс.

Корабът обаче остава покрай Амеланд, който е част от архипелаг от екологично чувствителни острови, ситуирани във Вадензее. Районът, обхващащ Нидерландия, Германия и Дания, е разгласен за обект на международното завещание на ЮНЕСКО и има богато многообразие от над 10 000 водни и сухоземни типа.

" Рискът от екологично злополучие постоянно съществува. Трябва да се вземе поради сюжет, при който корабът се прекатурва или потъва " , сподели Гренеман.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР