Нидерландия и Австрия действат абсолютно антиевропейски по отношение на позицията

...
Нидерландия и Австрия действат абсолютно антиевропейски по отношение на позицията
Коментари Харесай

Станишев сравни позицията на Нидерландия и Австрия към България с апартейд

Нидерландия и Австрия работят безусловно антиевропейски във връзка с позицията си към България за участието й в „ Шенген “. Това каза евродепутатът от Групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите в Екологичен потенциал Сергей Станишев пред БТВ.

Правилата за участие в „ Шенген “ са ясни, безапелационни и съответни, а повече от 10 години България извършва критериите за участие. „ Това, което вършат две държавни управления, е дискриминация на България и слагат страната в изолираност в Европейски Съюз “, добави той.

Станишев разяснява и причините.

„ Корупцията е наш проблем и си има европейски механизми за неговото наблюдение и решение. След като имаше Механизъм за съдействие и инспекция, той отпадна за България, резервира се за Румъния. Има и общоевропейски механизъм. Тези проблеми би трябвало да се вземат решение посредством другите механизми “, изясни той.

По думите на Станишев позицията на Нидерландия и Австрия може да повлияе на двустранните връзки.

„ Според мен би трябвало доста ясно да заявим на тези страни, че разбираме какво вършат и това е апартейд* към България. Това ще има отражение върху двустранните връзки “, разяснява той.

Според него в доста страни биха реагирали с социална акция.

„ Тук е въпрос на гражданското общество, а не на политиците. Но политиците би трябвало да си свършим работата в двустранните връзки без нервност. Трябва да се даде ясно да схванат, че когато имаме враждебно отношение към България без съществено причини, ще има реципрочна реакция “, сподели Станишев.

Сергей Станишев разяснява и вътрешнопартийните процеси в Българска социалистическа партия. Той съобщи, че не утвърждава изключването на Явор Божанков поради изказано мнение за Русия в Народно събрание.

„ Имало е хора и преди дали своят вот друго в Комунистическата партия и не са били изключвани. Това е част от така наречен народна власт в ляво. Като идеология, като схващане, като персонален път той е покрай Реформаторския блок, няма нищо общо със социалистическата концепция “, счита той. 

По думите му Българска социалистическа партия е докарана до унизително състояние.

„ Нещата опират до това дали ще оцелее БПС като сериозен политически индивид. Трябва да има екип от единомишленици. Ако това не се случи, отиваме към небитието “, разяснява Станишев.

Той съобщи, че ще се ангажира доста повече с процесите в левицата, само че не посочи тъкмо по какъв метод.

*Апартейд е политиката и правната система, въведена и поддържана от държавните управления на бялото малцинство в ЮАР от 1948 до 1990 г.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР