Нидераландско-белгийският стартъп European Sleeper, започнал дейност през май, е част

...
Нидераландско-белгийският стартъп European Sleeper, започнал дейност през май, е част
Коментари Харесай

Нощните влакове в Европа трудно набират скорост

Нидераландско-белгийският стартъп European Sleeper, почнал активност през май, е част от ренесанса на пътуването с нощни влакове. Компанията, която оперира нощната линия от Берлин до Брюксел, споделя, че има търсене на такива услуги, които оферират опция с по-ниски излъчвания в съпоставяне със самолетите, като в същото време връщат част от романтиката на по-старата и по-бавна форма на пътешестване за запалянковците.

Но възраждането е изправено пред доста трудности, от обезпечаване на финансиране и облаги на фона на яростна конкуренция от нискотарифни самолетни компании до обезпечаване на надеждни услуги в пренаселената и застаряваща железопътна мрежа на Европа.

" Много е бюрократично и комплицирано ", изяснява Крис Енгелсмен, един от създателите на European Sleepers. За да може компанията да сложи прецизен час на потегляне и идване за линията Брюксел - Берлин е нужна непрекъсната връзка с националните влакови оператори.
Реклама
Компанията прекара година и половина търсейки да наеме вагони втора употреба за спалните си влакове. Дори след реновацията им, някои от 20 хиляди пасажери от първия летен сезон на European Sleepers се оплакаха от неизправни контакти и счупени тоалетни. В някои случаи софтуерни неточности в последния миг преди тръгването водят до това някои пасажери да бъдат преместени от спалните купета или билетите им да бъдат напълно анулирани.

" Когато видиш леглата, не наподобяват като най-удобните ", сподели Сара, студентка от Белгия, неотдавна пътувала до Берлин с нощния трен.

Компанията се надява да събере 43 млн. - 63 млн. $, с цел да купи нови влакове, което е 10 пъти повече от досегашните вложения в European Sleepers. Други сходни компании са подкрепени с държавни дотации отпред с австрийската ОВВ.

Реклама
ОВВ е в развой на разширение на своята мрежа за нощно пътешестване, която транспорти 1.5 млн. пасажери през 2022 година, а спалните вагони постоянно са резервирани седмици авансово. Два нови маршрута, свързващи Берлин с Париж и Брюксел, ще бъдат въведени през декември. ОВВ купи 33 съвременни спални влака за стойност 720 млн. евро.

" Има по-голямо търсене, " сподели Алберто Мазола, основен шеф на лобито СЕR, което съставлява европейските железопътни компании. " Но основното предизвикателство е бизнес проектът. "
Предизвикателства
Операторите на нощни влакове би трябвало да се ориентират по какъв начин да ръководят маршрутите си в застаряващата железопътна мрежа, несъответстващи системи за релсите и да споделят между тях при евентуална езикова преграда. През нощта влаковете се конкурират с товарния трафик и строителна активност, а през натоварените утринни часове се борят за слотове за идване на гарите.
Години утежняване на европейската железопътна мрежа се комбинира с популяризирането на нискотарифните самолетни компании, които оферират по-достъпна и бърза услуга.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР