НФСБ инициира издигането на паметник на големия родолюбец и храбър

...
НФСБ инициира издигането на паметник на големия родолюбец и храбър
Коментари Харесай

НФСБ издига паметник на кап. Димитър Списаревски в Добрич

НФСБ инициира издигането на монумент на огромния патриот и смел български офицер – кап. Димитър Списаревски в Добрич. Това оповестиха на конференция в добруджанския град през днешния ден националният представител от патриотичната партия Георги Александров и общинският консултант Милена Георгиева.

Димитър Списаревски остава в историята на бойната авиация като първия български пилот-жива торпила. При бомбардировките над София по време на Втората международна война летецът се врязва в американски бомбардировач и двата самолета падат край Долни Пасарел. Загива, само че избавя от крах доста мирни столичани. Посмъртно е награден с медал „ За Храброст “ и създаден в по-горно звание – „ капитан “.

Димитър Списаревски е роден в Добрич, само че още като дете той и фамилията му са наложително изселени, поради деянията им на българщина, несъвместими с желанието на румънската администрация за асимилация на локалното българско население. Макар да прекарва по-голямата част от живота си отвън Добрич, Димитър Списаревски постоянно с горделивост се декларира като българин, добруджанец и добричлия.

Името на капитан Списаревски съзнателно е " изтикано " от историята след 1944 година и героят е несправедливо пропуснат, уточни през днешния ден Георги Александров. Към момента, в Добрич няма монумент на огромният патриот и смел български офицер. Поставена е единствено паметна плоча, което съгласно нас е извънредно незадоволително за воин, отдал непринудено живота си в отбрана на българския народ, добави Александров.

Предстои да бъде основан Инициативен комитет за построяването на паметника, откакто народните представители от НФСБ Йордан Апостолов и Георги Александров сложиха въпроса. Обсъжда се къде да бъде подложен мемориалът – решението следва да вземе Общинският съвет в Добрич.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР