Незнайно коя година подред българския туризъм бележи ръст. За да

...
Незнайно коя година подред българския туризъм бележи ръст. За да
Коментари Харесай

Вземи му концесията! Ограби му мандрата!

Незнайно коя година поред българския туризъм бележи растеж. За да не засипваме уважаемия четец със статистики и трудносмилаеми числа, дано единствено отбележим че българският туризъм генерира годишни доходи в хазната в размер на 6 милиарда лв., като за предходната година нарастването на броя туристи, посетили България, е с над 15%.

Ако се запитате доста или малко са 6 милиарда лв., дано кажем че бюджетът на Министерство на вътрешните работи е 1,3 милиарда, бюджетът на защитата – 1,16 милиарда, на образованието – 3,35 милиарда.

Тоест туризмът като бранш генерира средствата, задоволителни да покриват разноските за сигурността Ви и за образованието на децата Ви.

Дотук добре, би споделил някой.

В идващия миг обаче си пускаме тв приемника и оттова започваме да слушаме страховити неща за българския туризъм, изречени от знайни и незнайни специалисти и политици, кой от кого по-шумни в сензационните си разкрития за това по какъв начин всеки миг българския туризъм ще се сгромоляса и изчезне, като преди този момент обаче успешно ни изложи пред чужденците.

Тази изтъркана плоча се върти от годините на взрива на частната самодейност в туризма по времето на Иван Костов, и продължава да се върти и до ден сегашен макар че всички, дублирам всички, публични данни я опровергават по смехотворен метод. Всяка последваща година.

Да, разбрахме че в Гърция плажовете са безвъзмездни и несъмнено - всеки български жител е свободен да ги посети, откакто там му харесва повече в сравнение с Златни пясъци. Само че статистиката е непоклатима – туристите в България се усилват. Непрестанно.

Откъде тогава произлиза импулсът българския туризъм да бъде спретнат, отначало урегулиран, превъзпитан и осъден? Да му бъдат издърпани ушите, да му се поорежат крилцата и да бъде сресан, изгладен и строен в две редици за пред новата власт? Или по-точно за пред част от новата власт, или по-точно за един изтъкнат представител на част от новата власт?

С интерес и голямо неразбиране изгледах изявлението на до неотдавна уважавания господин Румен Драганов, ръководител на „ Институт за разбори и прогнози в туризма “, пред Българска национална телевизия. След този проливен дъжд от неистини, операции и няколко клюки въпросите станаха много повече от отговорите, на дано се стартираме от базата:

„ Институт за разбори и прогнози в туризма “ няма интернет страница, профили в обществените мрежи, координати, интензивности и членове. При търсене в Google против името на ИАПТ се появяват резултати единствено с изявленията и изявления на господин Драганов, само че няма нищо обвързвано с активността на това Неправителствени организации – отчети, научни разработки, разбори, прогнози, кръгли маси или други начинания.

При търсене в регистъра на юридическите лица с нестопанска цел в централния указател на Министерство на правораздаването подобен Институт няма, най-малко в НПО-тата с социална изгода.

Още през 2012-та година, вследствие на сходни катастрофични изказвания на господин Драганов, показани като разбори и прогнози, от същия са изразили възмущението си двете професионални организации в туризма – Българската асоциация на туристическите организации /БАТА/ и Асоциацията на българските туроператори и туристически организации /АБТТА/. По мотив на следващите изказвания, още тогава, на господин Драганов за схеми и картел в туризма, от асоциациите са отказали да заведат каузи против него само че още към оня миг повдигат въпроса че ИАПТ е куха конструкция, основана само за търсене на медийни изяви от нейния единствен представител.

ОК, ще кажете, само че не е ли значимо какво се споделя, въпреки и да приказва от името на НПО-фантом?

Оставяйки настрани искрено клеветите, набеждаването, интригите и операциите, както и нормалната ударна доза носталгия по комунизма, централизираната власт и плановата стопанска система, еккспертът от НПО-то призрак излезе със следната идея:

Да вземем концесиите на частниците и да създадем плажовете още веднъж държавни и безвъзмездни!

Оставям настрани източника на ентусиазъм, господин Валери Симеонов, който по думите на специалиста Драганов бил „ единствения вицепремиер с очи и уши от 27 години насам “ /егати/. За момент си показах по какъв начин вицепремиера на Испания се крие в храстите зад някоя дискотека в Ибиза и мери децибелите, само че дано останем съществени.

Какво би последвало в случай че концесиите бъдат отнети от омразните капиталисти, а плажовете станат безвъзмездни? Същото като до момента, уважаеми, единствено че за защитата, шезлонгите и чадърите, за „ прибирането “ на пясъка наесен и „ изкарването “ му по плажната линия през пролетта, за почистването и за поддържането на този плаж ще плащате всички вие. Защото тъкмо това е одържавяването в последна сметка - всеки един от нас ще заплаща за всеки един плаж, без значение дали стъпвал или има желание да стъпва там. От налозите си. Та когато някой приказва за „ държавно и гратис “, има тъкмо това поради – да плащаме всички, без значение дали употребяваме съответния артикул или услуга или не.

Защо ни интересува дали на тези плажове, на множеството от които по този начин или другояче в никакъв случай няма да отидем, услугата е добра? Ами прави сте, не ни интересува. Нямам никакъв интерес към това дали ще банкрутира или не концесионерът на плажа Х, в случай че същият предлага неприятна услуга, висока цена или шумна конюнктура или каквото и да било друго, което да докара до неговия банкрут. Защото това по никакъв метод няма да ми бръкне в джоба – на следващия ден ще има конкурс за нов концесионер и грижата за плажа, спасителите и всичко останало ще бъде поета от нова частна компания, без да ми се бърка в джоба. Дори в противен случай – в бюджета ще бъде внасяна концесионна такса. А и услугата „ заплатен плаж “ очевидно има своите клиенти – още веднъж напомням за статистиката за растежа на туристите и приходите от туризъм.

Защо ни интересува дали хотелиерите имат опция да оферират безвъзмезден плаж на своите посетители? Ами прави сте, ни минимум не ни интересува. Никой не е карал принудително хотелиерите да строят хотелите си на втора, трета и т.н линия в комплексите, нито пък някой е карал туристите да идват и да отсядат в хотел, който не може да им обезпечи безвъзмезден плаж. Ако някой или някои от тези частни хотели банкрутират, това по никакъв метод не касае данъкоплатците. Пазарът има чудесното свойство да се саморегулира и отсява - несполучливите планове банкрутират, а на тяхно място идват нови. Но не е ли това проблем за туризма ни, ще каже някой? Ами явно не е – още веднъж напомням за статистиката и растежа на туристите и приходите.

Но не е ли въпреки всичко проблем мощната музика? Сигурно, само че в случай че е по този начин не трябваше ли хотелите, в които се чува мощна музика, от дълго време да са опразнени и банкрутирали? Напомням Ви че живеем в цифрова епоха и шерването на мнения и усещания е извънредно елементарно. Потърсих много из интернет с основни думи като „ безоблачен бряг - мощна музика - недоволства “ на британски език, само че не открих никакви сходни мнения. А и още веднъж желая да припомня за статистиката – приходите и туристите се усилват. На фона на музиката от нощните заведения, нали.

А не е ли проблем алкохолния туризъм? Нямам визия, само че най-малко за мен – никакъв. Защо, ще кажете? Ами тъй като не вървя в Слънчев бряг и Златни пясъци, уважаеми читатели, и тематиката с туровете по питейните заведения просто не ме касае. Толкова е просто. Ако този тип туризъм е проблем за бизнесмените там, те няма да го оферират. Ако е проблем пък за туристите – те няма да го практикуват. Защо обаче би трябвало де проблем за някой служител в София или за някой специалист от несъществуващо Неправителствени организации? И аз нямам отговор на този въпрос, изключително откакто приходите от туризъм и броя на туристите непрестанно нарастват, както към този момент неведнъж подчертах.

Да де, само че къде остават приходите? Издават ли се касови бележки? Плащат ли се налози? Нямам никаква визия, уважаеми читатели, само че това не е проблем на туристическия отрасъл, на отрасловия вицепремиер или на някой мним специалист с НПО-фантом. Всички ние плащаме налози и сме делегирали грижата за събирането им на служителите, на които плащамеза това. Събирането на приходите в хазната от туризма, както и от всеки различен бранш, е грижа на общините, Национална агенция за приходите и Агенция Митници, а не на турстическите менте-разбирачи от тв приемника. Ако някой не си заплаща налозите – да бъде глобен и съден както всеки един данъчен нарушител от всеки един бранш. Защо това би трябвало да бъде мотив непрекъснато да бъде нападнат единствено туризма, който е една от дребното ни потвърдени експортни артикули? Която ни носи 6 милиарда лв. годишно?

Добре де, а за какво някой би си правил труда да обикаля малките екрани и да ги приказва тези неща?

Ако тези така наречен специалисти толкоз доста схващат от туризъм, за какво не го потвърдят на процедура? Къде са им хотелите, туроператорските компании, туристическите организации? Какво им пречи да разпрострат своята експертиза в действителния бранш и да печелят от нея?

Въпрос без отговор, уважаеми читатели. Каквато „ експертизата “ – такива и изгодите от нея.

Хубавото е че след последното изявление на господин Румен Драганов и апелите за прогонване на частните вложители и национализация на плажовете, които да станат сякаш „ безвъзмездни “, нещата малко по малко си идват на мястотои маските падат.

Социализмът не е единствено идеология. Социализмът е диагноза.

Тези, които са привикнали страната „ гратис “ да се грижи за всичко, като в това всичко влизат и те самите, не престават да обикалят студиата. Днес желаят да лишават концесия, на следващия ден ще желаят да затворят заведение, вдругиден – да оберат мандра. Нищо ново под слънцето.

А туризмът ни продължава да пораства. С рекордни темпове.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР