Независимостта на съдебната система е под заплаха в страни членки

...
Независимостта на съдебната система е под заплаха в страни членки
Коментари Харесай

ЕС: Независимостта на съдебната система е под заплаха в България, Унгария, Полша и Румъния

Независимостта на правосъдната система е под опасност в страни членки на Европейски Съюз от Източна Европа като България, Унгария, Полша и Румъния, съобщи през днешния ден европейският комисар по правораздаването Вера Йоурова, представена от Асошиейтед прес.

Тя предизвести, че тази наклонност може да навреди на доверието сред страните от съюза.

" Предизвикателствата пред върховенството на закона се усилват в някои страни, във време, когато нужните промени на правосъдната система са омърсявани с извънредно политизирани диспути ", регистрира еврокомисарят по правораздаването.

Йоурова означи, че жителите и фирмите в тези страни, най-много в Източна Европа, са обезпокоени, че политическият напън и вмешателство се ускоряват. Това освен попречва провеждането на обективни правосъдни процеси, само че и има риск да навреди на бизнеса, акцентира тя.

Йоурова предизвести, че " в случай че правосъдната система е разрушена в една страна, последствията ще бъдат усетени в целия Европейски Съюз, тъй като ние разчитаме на взаимното доверие ".

Тя приказва при представянето на изследване за това по какъв начин жителите на страните членки на съюза възприемат правосъдната система, съобщи Франс прес.

Според анкетата хърватите са преди всичко в Европейски Съюз по подозрения в независимостта на националната правосъдна система.

76% от жителите на страната дефинират ситуацията с независимостта на хърватската правосъдна система като доста или много неприятно.

Следват словаците (60%), българите (58%) и испанците (55%).

50% от жителите на Полша – страна, против която Европейската комисия заведе процедури поради противоречивата правосъдна промяна – нямат доверие в националната правосъдна система.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР