Независимо от постигнатото увеличение на заплащането на медицинските сестри, работещи

...
Независимо от постигнатото увеличение на заплащането на медицинските сестри, работещи
Коментари Харесай

Над 30 000 медицински сестри не достигат в цялата страна

Независимо от постигнатото нарастване на заплащането на медицинските сестри, работещи в детските градини и яслите, проблемите в бранша остават съвсем същите. В доста от детските градини здравната сестра е единствено една, а децата са 3-4 групи, по няколко паралелки, предава БНР.

Работата е виновна, а условията от страна на родителите са доста. Мотивацията на медицинските служащи да работят в детски образователни заведения е извънредно ниска и това е главната причина този тип личен състав в детските градини да не доближава.

Пред Радио София ръководителят на Медицинската федерация към КТ „ Подкрепа “ Росица Палешникова напомни, че в яслите, за децата до 3-годишна възраст би трябвало да се грижат точно медицински сестри. Тя добави, че макар обещанието за нарастване на заплащането на медицинските сестри в общинските градини и ясли в София, договарянията към момента не престават.

„ Преминаха в една по-добра тенденция, за да могат да се привлекат по-млади фрагменти в тази сфера, защото в този момент медицинските експерти, които се грижат за децата, и в ясли, и градини, и в учебни заведения са предпенсионна и пенсионна възраст. Няма по какъв начин да не бъде по този начин, в случай, че главната заплата им е 1350 лв.. Сега нещата потеглиха в добра посока, да се направи нещо за младите фрагменти “, изясни Палешникова.

Тя добави, че идната среща е в петък и изрази вяра в скоро време да бъде подписан груповия трудов контракт.

По думите й, над 30 000 са медицинските сестри, които не доближават в цялата страна.

„ От Министерството на здравеопазването ни дадоха една информация за заплатите през месец декември 2023 година От 200 лечебни заведения има едвам 5 или 6, в които заплатите на лекарите минават 2000 лв. и отново същия брой, в който медицинските сестри и акушерките стигат до 1400 лв.. Няма никаква политика за фрагментите работещи в опазването на здравето “, посочи Росица Палешникова.

Достатъчен ли е медицинския надзор на входа на детските градини и яслите и сигурни ли се усещат родителите, когато оставят децата си на медицинските грижи на единствено една здравна сестра? Чуйте в анкетата.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР