Независимо от основаването на дъщерно дружество на Volkswagen в Турция,

...
Независимо от основаването на дъщерно дружество на Volkswagen в Турция,
Коментари Харесай

Германски вестник: България не се отказва за VW

Независимо от основаването на дъщерно сдружение на Volkswagen в Турция, което се смята за спомагателна стъпка към построяването на цех на VW, България продължава да се бори за фабриката на производителя на коли със седалище във Волфсбург. „ Ако не успеем с привличането на завода на VW, ще предлагаме имот за производството на акумулатори или програмен продукт ", разяснява в изявление за немския стопански ежедневник "Ханделсблат " Росен Плевнелиев, някогашен президент и почетен ръководител на „ Автомобилен клъстер България “, написа investor.bg.

„ Надяваме се да влезем в бизнеса с Volkswagen с спомагателен цех за снабдители. Това е салдото съгласно нас “, разяснява той. Плевнелиев показва, че немските компании SAP, Bosch и Mercedes-Benz към този момент създават свои артикули в най-бедната страна от Европейски Съюз. „ Стигнахме доста надалеч с Volkswagen. Не би трябвало да бъде по този начин, че победителката Турция да получава всичко, а губещата България - нищо ", споделя някогашният държавен глава.

Дори в случай че към момента няма резолюция на надзорния съвет на най-големия производител на коли в света, то от месеци се обрисува решение в интерес на Турция. „ В момента сме в последните стадии на договарянията с Турция и вземането на решение ", декларира представител на VW пред немската медия.

В новия цех в Маниса покрай западния турски пристанищен град Измир, с изключение на всичко друго, следва да бъдат създавани новите модели Passat и Skoda Superb. VW има намерение да влага към 1 милиарда евро в завода. С плануваните 4000 чиновници от 2022 година годишно би трябвало да бъдат създавани 300 000 автомобила. Volkswagen към този момент е основала филиал в Маниса за тази цел с капитал от към 150 млн. евро.

Междувременно очертаващото се решение за местоположението на завода в интерес на Турция разочарова освен България, само че и Балканите с общо 80 милиона поданици. Страните от Югоизточна Европа незабавно се нуждаят от работни места в индустрията и технологиите, с цел да сложат завършек на по-нататъшната емиграция на младите и квалифицирани поданици.

„ На Балканите разочарованието от VW е огромно ", споделя Плевнелиев пред "Ханделсблат ". „ Страните обръщат огромно внимание на това къде отиват вложенията. От време на време западноевропейските политици подлагат на критика неналичието на господство на закона на Балканите. Но при капиталовите решения като това на VW за Турция в последна сметка роля имат единствено парите, а не и спазването на закона “, споделя още Плевнелиев, който до 2017 година беше държавен глава на България.

„ Това отслабва позициите на немските политици с настояванията им за повече господство на закона в балканските страни ", уверен е той. „ Ердоган не съблюдава европейските правила. Хиляди са в пандизите. А в този момент той е на процедура подсилен с милиардна инвестиция от Германия “.

Производителният шеф на VW Андреас Тостман защищава обаче решението против критиците: „ Очакваме да успеем да отговорим на нашите стандарти в Турция, както във връзка с качеството на продуктите, присъединяване на чиновниците в решенията и зачитането на правата на индивида в областите, на които можем директно да повлияем “, съобщи Тостман през предходната седмица. Кога ще бъде решаващото съвещание на надзорния съвет на Volkswagen, към този момент не е ясно. Очаква се договорка с Турция да бъде реализирана през октомври.

Автомобилната промишленост е един от дребното процъфтяващи браншове в България. Според „ Автомобилен клъстер България “ 65 000 чиновници в 220 индустриални предприятия генерират оборот от пет милиарда евро на година. Сред най-известните вложители са автомобилни снабдители като Magna, Grammer, Festo или Kostal. В страната да вземем за пример се създава програмен продукт за Mercedes-Benz или спирачки за Porsche. Според източници от промишлеността сега България генерира към 10 % от брутния си вътрешен артикул с автомобилната промишленост.

Плевнелиев, 55-годишният създател на автомобилната асоциация, продължава да се бори за завода. През последните седмици асоциацията и държавното управление в София започнаха дейности, с цел да усилят натиска върху Volkswagen. Българите стигнаха даже до Берлин, написа "Ханделсблат ". Но с изключение на красиви думи не са получили нищо друго от канцлерството. „ Берлин постоянно е подчертавал, че това е напълно икономическо решение “, разочаровано оповестява Плевнелиев.

Сега българите чакат поддръжка от Европейската комисия и от еврокомисаря комисар по конкуренцията Маргретe Вестагер. „ Турция да вземем за пример дава обещание да купи 40 000 автомобила за държавни чиновници. Страната не съблюдава разпоредбите за субсидиране. Това не е допустимо в Европейски Съюз. Това е неравномерен дуел. Volkswagen в действителност би трябвало да отстоява лоялната конкуренция ", подлага на критика Плевнелиев. „ Решението на VW единствено по себе си отслабва Европейския съюз “, прибавя още той.

Вестагер би трябвало да се намеси, с цел да подсигурява лоялната конкуренция с Турция, счита той. Българите получават поддръжка и от консервативния европейски политик Манфред Вебер (Европейска национална партия). През предходната седмица той написа писмо до Вестагер, като я прикани да прегледа в детайли споразуменията сред VW и Турция, с цел да предотврати „ нелоялната конкуренция “, унищожавайки работните места в Европа.

Първоначално страната от Европейски Съюз се надяваше да получи зелена светлина от провинция Долна Саксония и работническия съвет на VW за местоположението до София на новия цех на VW. Но и провинцията, и представителите на чиновниците наподобява избират Турция. Затова разочарованието в София е надълбоко.

„ За нас е доста подозрително, че министър-председателят на Долна Саксония Щефан Вайл и работническият съвет на VW са толкоз ангажирани със цех в Турция “, споделя Плевнелиев. Той се е надявал социалдемократът Вайл да упражни въздействие в интерес на България в борда на шефовете. Долна Саксония държи 11,8% от акциите на Volkswagen AG.

България предлага на VW огромна индустриална зона отвън столицата София, покрай летището. Бившата фабрика на стоманодобивна компания принадлежи на българската Първа капиталова банка и австрийската компания за недвижими парцели Soravia. Българският министър председател Бойко Борисов даде обещание на Volkswagen да покаже, че ще бъде „ най-лоялният сътрудник на най-големия авто колос в света ". Премиерът се базира на положителните условия за немските вложители и доста ниските налози.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР