Независимо от негативните икономически ефекти, свързани с ковид пандемията и

...
Независимо от негативните икономически ефекти, свързани с ковид пандемията и
Коментари Харесай

Рейтинг 2022: Приложението на дипломата е най-ниско при туризма

Независимо от отрицателните стопански резултати, свързани с коронавирус пандемията и войната в Украйна, делът на записаните безработни сред българските жители, завършили през последните 5 г. висше обучение в страната, спада до рекордно ниско ниво от 2.05% при равнища от 3.5% през миналата година. Това е най-ниската регистрирана безработица сред приключилите, откогато съществуват данни за този знак в Рейтинговата система, оповестена за първи път през 2011 година, разяснява Георги Стойчев от " Отворено общество ", подготвящо рейтинговата система.

Най-ниска безработица (под и към 1%) се наблюдава сред приключилите медицина, фармация, стоматология, военно дело и математика, а сред 1 и 1.4% безработица има при приключилите здравни грижи, енергетика, доктрина и ръководство на образованието, публично здраве, превоз, изследване и рандеман на потребни изкопаеми, информационна и компютърна техника. Най-висока е безработицата измежду приключилите обществени дейности (3.7%), следвано от отглеждане на животни (3.4), науки за земята (3.03), педагогика (2.9), растениевъдство (2.9), хранителни технологии и биологически науки (2.8) и други

На най-висока степен на приложение на добитото висше обучение (около и над 90%) могат да се надяват завършилите военно дело, медицина, теория и ръководство на образованието, фармация и стоматология, а на най-ниска - завършилите туризъм (21%), изобразително изкуство (28%), хранителни технологии (30%), растениевъдство и превоз. Най-голям дял (над 90%) от приключилите се обезпечават в България измежду тези, които са се обучавали в направленията доктрина и ръководство на образованието, военно дело и фармация, а минимален - измежду приключилите превоз мореплаване и авиация (67%).

Останалите индикатори за реализацията на приключилите на пазара на труда също продължават да се усъвършенстват, достигайки до рекордни за последното десетилетие стойности. Делът на приключилите, които не се обезпечават в страната, спада до под 17% през 2022 г. от 18% през 2022 година и над 25% през 2014 г. Делът на наетите висшисти, които през първите 5 г. след завършването си работят на позиция, за която се изисква висше обучение, нараства до над 54% т.г. от 53% през м.г. и под 46% през 2014 г.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР