Независимо колко и какви приятели имаме, една от причините да

...
Независимо колко и какви приятели имаме, една от причините да
Коментари Харесай

Как утешават най-добрите приятелки?

Независимо какъв брой и какви другари имаме, една от аргументите да сме дружно, е шерването. Да имаш на кого да кажеш това, което те тормози, да излекуваш душата си, някой да повдигне духа ти, да даде съвет и дружно да анализирате любовни, служебни, какви ли не проблеми.

Звучи отлично, само че когато при нас пристигна другарка, която желае да показа нещо с нас, постоянно се чудим какво тъкмо желае от нас, по какъв начин да подходим и да я облекчим. Какво тъкмо желае от нас тя? Как да създадем по този начин, че да не влошим още повече ситуацията.

Много зависи от това какъв вид е вашето другарство и на какво е учредено. Има другарства, които не са учредени на сходна емоционалност, в които липсва онази сърдечна връзка като сред хора, които схващат и усещат възприятията на другите. Не е неприятно това, просто това не е среда за шерване на персонални проблеми и драми. Има другарства, учредени на настоятелен и разумни връзки, в които хармонията е по-скоро сред мислите, сходни реакции. В рамките на такова другарство е добре да се търси по-скоро удобен съвет, в сравнение с сърдечна разтуха. Всичко си има мястото и не трябва да се омаловажава, само че прочувствената просветеност ни оказва помощ да решим при кого тъкмо да отидем за съответната обстановка.

Как вършат положителните приятелки?

Да успокоим пристрастеностите - от време на време нещата не наподобяват толкоз страшни, в случай че излезем от афекта. Успокояването на яда, гнева и първичните сигнали оказва помощ на всички ни да забележим нещата по-ясно, разумно и рационално и прояснява мозъка ни за съответна реакция.

Нека деликатно вникнем в обстановката - със задаване на въпроси освен ние схващаме цялата обстановка, само че и приятелката ни. Така се канализират вътрешните връзки сред събитията, реакциите, хронологията, обясняват се функциите на участниците.

Да отворим емпатията си към приятелката си - тук личи какъв брой положителни приятелки сме, тъй като колкото по надълбоко и осъзнато е нашето другарство, толкоз по-фино настроена е нашата емпатия към нея. Истинското схващане не обгръща единствено възприятията и реакциите, а носи и познание, което другият човек даже не има за себе си.

Първите ни същински думи към нея - след акто сме изслушали всичко и сме изяснили картинката, е наш ред да приказваме. Тези първи думи са доста значими. Нека бъдат деликатни, с почитание към обстановката и без обвинявания. Дори нелепостта на наша другарка да повтаря една и съща неточност не може да бъде подигравана. Правилната прочувствена реакция основава комфорт за още по-дълбоко разкриване.



Контра реакция от нейна страна - тук приятелката ни ще ни опонира, може отново да се ядоса, да се съгласи, да плаче, да извади някаква нова информация. Тази замяна на думи може да трае повече време, само че е нужна на приятелката ни, с цел да разбере, че е значимо това, което става, и за нас. Че е слушана деликатно.

Очакването на съвета - най-сложният миг - отнасяйте се деликатно със препоръките и не бързайте да отсичате с предложение какво тя би трябвало да направи, с цел да реши обстановката. Нека по-скоро подсказваме тя да стигне до решение, вместо да даваме подготвен съвет, с което поемаме отговорност за бъдещите й дейности. Съветите слага клопка - облекчение, че някой различен е взел решение, само че за този различен - това е слагане на капан.

Налага ли се да бъдем неприятни - да, постанова се от време на време. Не жестоко, само че от време на време човек има потребност някой да му се скара, да го разтръска за раменете. Тези другари ни вършат добра услуга, тъй като ни вадят от страстите и ни връщат в действителността, където се изискват дейности. Понякога " лошотията " може да е доста по-надъхваща и мотивираща, в сравнение с цялостен куп благи и безполезни думи.

Най-добрите другарства вършат нещо оттатък решенията на съответни обстановки и проблеми - те вадят познание и за самите нас, което до момента сме нямали. Това е самобитен катарзис сред другари. С най-хубавите ни приятелки обстановките, за които търсим разтуха са единствено мотив да опознаем по-добре същността си, една друга. Малко философстване за нещата и хората, малко смях и малко сълзи, а в случай че има и чаша вино - белким това не е същинско положително и скъпо другарство?
Източник: hera.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР