Независимо колко дълбоки са противоречията и изострени конфликтите в нашия

...
Независимо колко дълбоки са противоречията и изострени конфликтите в нашия
Коментари Харесай

Президентът Радев на форум в Турция: Постигането на устойчив мир е възможно само с дипломация

Независимо какъв брой дълбоки са несъгласията и изострени споровете в нашия район, постигането на устойчивото им разрешаване и на мир е допустимо единствено със средствата на дипломацията и възобновяване на разговора. Това съобщи президентът Румен Радев пред български публицисти след присъединяване в откриването на третото издание на дипломатическия конгрес в Анталия по покана на турския си сътрудник Реджеп Тайип Ердоган.

Румен Радев уточни, че уравновесеното потребление на всички вероятни средства за възобновяване на разговора е изключително значимо на фона на растяща ескалацията на напрежението, изключително по отношение на войната в Украйна, както и в подтекста на тревожните изказвания на държавни водачи в последните дни. В никакъв случай не може да взимаме решения, които да доведат до разгръщане на този конфликт и териториално, и във връзка с обсега и потреблението на нови оръжия, съобщи президентът и означи заканите за потребление на нуклеарно оръжие.

В рамките на интернационалното събитие българският държавен глава организира срещи с президента на Турция Реджеп Тайип Ердоган, по чиято покана е в страната, както и с министър-председателя на Унгария Виктор Орбан и с министър-председателя на Молдова Доран Речан.

Задълбочаването на свързаността сред България и Турция, разширението на търговско-икономическия продан и енергийното съдействие бяха разисквани на срещата на президентите Радев и Ердоган, като тези тематики остават предпочитани, както двамата държавни глави бяха договорили на двустранната си среща преди повече от година. Българският държавен глава е поканил турския си сътрудник да посети България през актуалната година, с цел да се набележат нови благоприятни условия за съдействие в разнообразни сфери от съвместен интерес. Осъществяването на тази аудиенция зависи от това дали България ще има стабилно държавно управление, тъй като тя е обвързвана с подготовката на двустранни документи и организацията на присъединяване на бизнеса.

Румен Радев уточни, че задачата на диалозите му и с Реджеп Тайип Ердоган, и с Виктор Орбан е била да се възвърне доверието към България като благонадежден сътрудник в енергетиката, в търговията и стопанската система. „ Доверие, върху което беше осъществен разгром от държавното управление с така наречен енергийна вноска. Явно ръководещите не помниха срама от тази вноска, която те промушиха в Народното събрание, гласоподаваха, а след два месеца анулираха, само че нашите сътрудници не са не запомнили “, добави президентът.

Румен Радев подсети, че договорът с турската компания „ Боташ “ за запазен потенциал на терминалите за полутечен газ в Турция и свободен достъп до газопреносната мрежа на югоизточната ни съседка е създавал предпоставки България да се трансформира във фактор в енергийната сфера и да получава облаги, само че тази опция не е била оползотворена. „ Всичко зависи от равнището на упоритости и от съществуването на качества и умелост да можеш да удовлетвориш тези упоритости, а сега не виждаме нито едното, нито другото “, сподели президентът и повдигна въпроса дали някой ще потърси отговорност на ръководещите за пропуснатите изгоди за България. Президентът даде образец по какъв начин страната ни е можела да продава полутечен газ на Унгария вследствие на контракта с „ Боташ “ и на подписания меморандум сред „ Булгаргаз “ и унгарската „ MVM CEEnergy “. След въвеждането на енергийната вноска Унгария към този момент организира процедура да подписа контракт с „ Боташ “.

Във връзка с окончателното отпадане от през днешния ден на така наречен дерогация, която позволяваше България да работи с съветски нефт, президентът съобщи, че би трябвало да се вземат ограничения, с цел да не се стигне до скокообразно повишение на цените на горивата. Той уточни, че съществува стопански риск за такава наклонност поради и неколкократно нарасналите такси за прекосяване на танкери през „ Босфора “ и променените направления на доставка.

Президентът организира през днешния ден среща и с молдовския министър-председател Доран Речан, на която съобщи поддръжка за европейската интеграция на Молдова, само че изрази очакване институциите в страната прецизно да съблюдават договореностите на най-високо политическо равнище за съхраняването на целостта на Тараклийския регион.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР