Независимо дали сте фен на газираните напитки или не, вероятно

...
Независимо дали сте фен на газираните напитки или не, вероятно
Коментари Харесай

Последствия за тялото от консумацията на газирани напитки

Независимо дали сте почитател на газираните питиета или не, евентуално към този момент сте наясно с неприятните им резултати върху здравето.

Пълни със захар, карамелен оцветител и други добавки, в състава на безалкохолните питиета постоянно има доста повече от всичко, което е изброено на етикета.

Ето няколко много стряскащи обстоятелства за тях:

Съдържат токсични химикали

4-метилимидазол (4-MEI) се образува при изработката на изкуствения карамелен оцветител, който се съдържа в доста газирани питиета. Поглъщането на този отровен химикал усилва риска от развиване на рак, макар че Администрацията по храните и медикаментите в Съединени американски щати споделя, че не е рисково да се употребяват храни или питиета с 4-MEI в тях, защото ще би трябвало да изпиете повече от 1000 кутии на ден, с цел да се стигне до здравословни проблеми, написа.

Може да доведат до проблеми с плодовитостта

Ако планирате да имате деца скоро, е рационално да спрете газираното за известно време, се споделя в изследване от 2018 година, оповестено в списание Epidemiology. Изследователите следили близо 5000 двойки и открили, че пиенето на една или повече подсладени със захар питиета всеки ден от мъжа или дамата води до по-малък късмет за зачеване.

Може да усилят риска от инсулт

Проучване, оповестено в списание Stroke, което изследва 2888 души за интервал от 10 години и ги следи за инсулт и деменция, демонстрира, че тези, които са приемали най-малко една диетична напитка дневно, са в по-голям риск да развият едно от двете болести.

Може да доведат до покачване на неприятния холестерол

Запушените кръвоносни съдове може да са друга причина да се заобикалят газираните питиета с ниски, междинни и високи количества високофруктозен царевичен сироп. Те са причина за нараснали равнища на LDL, или "лош " холестерол, и триглицериди, циркулиращи в кръвния им поток.

Може да ви създадат подвластни от захарта

Когато сте уплашени и изтощени, сте склонни да посягате към сладки храни с високо наличие на мазнини, заради което доста хора избират газираната напитка. Според проучване в The Journal of Endocrinology & Metabolism, пиенето на питиета със захар може да помогне за облекчение на напрежението посредством притъпяване на кортизола - хормона на напрежението.

Поради прочувствената реакция, която ви дава захарта, тя ви кара да консумирате още повече от сладките неща.

Може да доведат до диабет

Газираните питиета със захар може да се окажат основна причина това метаболитно заболяване да е толкоз необятно публикувано. Според изследване, оповестено в Global Public Health, това се свързва с високофруктозния царевичен сироп, постоянно срещан в напитките.

Може да покачат кръвното налягане

Наличието на хипертония, или високо кръвно налягане, е един от най-сигурните признаци за проблеми със сърдечно-съдовата система. Проучване от 2012 година от Journal of General Internal Medicine, което изследва над 150 000 души, демонстрира, че пиенето на сладки питиета, които съдържат царевичен сироп с високо наличие на фруктоза, е обвързвано с по-голяма периодичност на високо кръвно налягане.

Може да разрушат зъбния гланц

Лимонената киселина в газираното може да работи върху емайла на зъбите, което води до ерозия и кариес.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР