Независимо дали става дума за грешка в миналото, недоразумение или

...
Независимо дали става дума за грешка в миналото, недоразумение или
Коментари Харесай

Как да промените лошото първо впечатление за вас

Независимо дали става дума за неточност в предишното, неразбирателство или просто за неприятен старт на връзките, не всички ще имат положително мнение за вас. За страдание, това отрицателно усещане може да повлияе на способността ви да работите добре в екип или да ръководите други хора. Ако пък става въпрос за първо усещане, постигането на смяна в метода, по който сте възприемани, е още по-трудно, споделя Тереза Дидонато, професор по логика на психиката в Университета на  Мериленд.

„ Веднъж образувано, мнението на хората задава упованията им за бъдещето, а те – последващите ги взаимоотношения. С други думите, това, което хората мислят за нас, може, под формата на самореализиращо се знамение, да ни накара да се държим по метод, отговарящ на тяхното усещане “„ споделя Дидонато.

Психиатър доктор Аниша Пател-Дън обаче споделя, че не би трябвало да бързаме да отписваме връзката с хора, които са си построили отрицателно мнение за нас. „ Някои хора мислят най-лошото за бъдещето на връзките си някой различен, единствено тъй като първата им среща не е протекла добре. В резултат на това те даже не пробват да подобрят връзките си “, показва тя.

За наслада има няколко неща, които може да извършите, с цел да измененията усещанията на другите.

„ Негативните първи усещания могат да бъдат преодолени, в случай че нова информация подкопае първичната оценка – освен посредством даване на нещо положително, само че и посредством предложение на пояснение за държанието, което е било възприето в началото като задоволителна причина за построяването на отрицателно мнение “, показва Дидонато.

Оценете обстановката

Преди да опитате да коригирате неприятното усещане, което сте оставили у някой различен, отделете малко време, с цел да анализирате информацията и сигналите, които получавате от хората към вас, споделя Микаела Симпсън, откривател от NeuroLeadership Institute.

„ Ако сте създали неприятно първо усещане, решете дали би трябвало да го коригирате. С други думи, решете дали то ще се отрази отрицателно на способността ви да си вършите работата и да си сътрудничите с другите “„ споделя тя.

Например, като сте отправили неудобен коментар към ваш сътрудник, Симпсън предлага да се свържете с него и да му обясните, че тогава сте били обезпокоени и сте се изразили погрешно. Важно е да признаете грешката си, вместо да я отбягвате.

Потърсете втори късмет

Пател-Дън твърди, че един от методите да подобрите връзките си с различен човек е като демонстрирате повече от вашия. Ако неприятното първо усещане е било основано по време на среща с нов клиент или изявление за работа, може да изясните обстановката с имейл.

„ Благодарете им за отделеното време, демонстрирайте темперамент и достоверност, с цел да извършите обстановката по-комфортна. След това може да се фокусирате върху коригирането на грешката, вместо върху първата в среща “, поучава тя.

Насочете вниманието си към другия човек

„ Това оказва помощ да изчистите съзнанието си от отрицателни мисли “, споделя Киндра Хол, президент на консултантската компания в областта на връзки Steller Collective. „ Ключът към запазването на мира, когато получите втори късмет, е да измененията историята, която се е запазила в съзнанието ви “, споделя тя.

Хол поучава да зададете въпроси на другия човек и да пренасочите фокуса към него. „ Най-добрите въпроси ще окуражат събеседника ви да опише освен това за себе си. Така не след дълго ще започнете да обменяте истории, които ще оказват помощ за поправяне на усещанията “, прибавя тя.

Обръщайте повече внимание на дейностите си

Важно е се уверите, че вашите дейности съответстват с метода, по който желаете да бъдете възприети, споделя Роберта Матюсън, създател на „ Can We Talk? Seven Principles for Managing Difficult Conversations at Work ”.

„ Нашето държание има значение, а не нашето желание “, споделя Матюсън. „ Може да ми се желае да ме възприемате по избран метод, само че в случай че държанието ми директно опонира на това, няма да измененията метода си на мислене “, безапелационна е тя.

Не се престаравайте

Избягвайте полагането на прекалено много старания за променянето на непознатото усещане, поучава Хол. По думите й това може единствено да утежни нещата.

„ Когато се представяте по достоверен метод и показвате на сътрудниците си, че сте способени, че може да ви се разчита и че сте положителни екипни играчи по време на многократните си взаимоотношения с тях, всичко това един ден ще засенчи спомените им от първата ви среща. Бъдете търпеливи, това изисква време “, споделя Симпсън.

Знайте по какъв начин да адресирате казуса

Ако вярвате,, че нечие мнение вреди на кариерата ви, не се опасявайте да се изправите против някой, който може да таи неприятни мисли за вас, споделя Матюсън. „ Не имам вяра в заобикалянето, а в директната връзка “, отбелязва тя. „ Вярвам в изявлението от рода на: Чух какво мислите за мен. Това ли са ви споделили? Искам да показва моята страна от историята “, прибавя Матюсън.

Макар че може да не ви интересува какво другите мислят за вас, усещанията са от основно значение що се отнася до изкачването на корпоративната стълбица. „ Може да мислите, че сте най-хубавият водач в света, само че в случай че никой различен не споделя това мнение, то усещането ви няма значение. Трябва да положите доста труд за ръководството на вашите взаимоотношения “, споделя още Матюсън.

……………….

Стефани Воза за

Превод и редакция: Георги Георгиев
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР