Независимо дали използвате WiFi, за да свалите филм или да

...
Независимо дали използвате WiFi, за да свалите филм или да
Коментари Харесай

Безжичният интернет скоро може да идва от крушките у дома

Независимо дали употребявате WiFi, с цел да свалите филм или да изпратите имейл, данните пътуват по радиовълни. Проблемът с тях е, че те заемат много лимитирана част от електромагнитния набор, което на собствен ред лимитира наличната периодичност за смарт телефоните и другите мобилни устройства.

Но в случай че радиовълните са като тясна уличка, то забележимите светлинни талази са като необятна автомагистрала. Ето за какво учените през днешния ден търсят ново решение за по-бърз мобилен интернет, който да се възползва от тази опция... посредством LED крушки. Снабдени с модифициран процесор, крушките работят като полупроводници и придвижват цифрова информация по светлинните талази.

Така събраните данни се предават до безжичните устройства под формата на LED присвяткания. Интензивността им се трансформира задоволително бързо, че да разреши преноса на данни със свръхвисока скорост - един милион цикъла на секунда или един мегахерц.

Първоначално в практическите си опити учените от Университета на Единбург доближат скорост на преноса до 10 мегабита в секунда - задоволително за сърфиране в интернет, само че не и за нищо по-сериозно като стрийминг да вземем за пример. След това обаче, те съумяват да разделят данните сред честотите, вдигайки скоростта до 100 гигабита или 15 пъти по-бързо и от най-бързата WiFi връзка.

Новият вид безжична връзка е и по-сигурен, защото светлината не може да бъде хакната. От друга страна, тя не минава и през стени, тъй че няма по какъв начин и сигналът да го стори. Приложенията обаче са безбройни и на първо време новите LED крушки ще бъдат тествани в райони без интернет инфраструктура, с цел да разпръскват интернет за цели села, приключва PopSci.

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР