Независимо дали чакате с нетърпение Коледа, или просто трябва да

...
Независимо дали чакате с нетърпение Коледа, или просто трябва да
Коментари Харесай

9 съвета да избегнем празничния стрес

Независимо дали чакате с неспокойствие Коледа, или просто би трябвало да я преживеете, празничните дни са изпълнени с високо равнище на стрес. С такава пристрастеност се впускаме в празничната подготовка, че забравяме да планираме покупките, което води до прочувствен и финансов провал. Празничен стрес (или какъвто и да е стрес) е отговорът на нашите мозък и тяло на упованията в нашия живот.

Стресът е нещо обикновено. Когато сме обезпокоени - дали от празничния трафик, пасивно-агресивните членове на фамилията или преяждането на коледната софра - мозъкът ни изпълва тялото с хормоните на напрежението, като кортизол и адреналин. Ето няколко съвета по какъв начин да намалите коледния стрес:

1. Създайте си ясна карта на мечтаната Коледа.
Фиксирайте упованията към себе си и другите, като си отговорите каква Коледа желаете. Кой ще седне на масата с вас? Какво ще е менюто? За какво ще говорите или какви тематики ще избягвате? Искате да се забавлявате с децата или да седите с колегата си пред камината? Каквото и да е, дано мечтаната картина е пред вас.
Витамин В2 е кадърен да предотвратява стареенето, откриха учени
Учени от Университета в Кобе (Япония) са разкрили дарба на витамин В2 (рибофлавин) да предотвратява стареенето на клетките на орган...
Прочети повече
2. Поставяйте граници.
През празниците би трябвало да решавате къде ще отидете, какъв брой ще стоите там, кого ще поканите в дома си, какъв брой пари ще похарчите. Струва ви се, че тези неща се вземат решение от мама, свекър, втори братовчед, вуйна. Грешка. Вие избирате. Последното нещо, което желаете е да се карате за политика или да обсъждате имунизациите с вуйчо си. Ако нямате граници, всички са губещи.

3. Избягвайте фамилни спорове.
И най-хубавите фамилии могат да ви подлудят. Преди да си стегнете багажа помислете за възможните спорове с околните ви. Не може да накарате околните ви да не приказват за политика, пандемия, проблемите на детето в учебно заведение и други неприятни за вас тематики. Не отвръщайте и не влизайте в пререкания. Замълчете и тематиката последователно ще бъде изместено от диалога. 

4. Фокусирайте се върху това, което може да контролирате.
Има единствено две неща на планетата, които може да направляваме: мислите и дейностите си. Това е, нищо друго. Не може да контролирате диалога на родителите си или държанието на децата на масата. Ако приемете това, автоматизирано намалявате равнищата на стрес в живота си.

5. Казвайте НЕ.
Дори да обичате Коледа, може да не ви е прелестно да ходите на многочислени коледни празненства, да участвате в празничното накичване и по през целия ден да приготвяте коледни лакомства. Бъдете откровени със себе си и не правете всичко единствено тъй като някой го чака от вас. Вие избирате.
Да се оправим сами с тревогата в няколко лесни стъпки
Всички хора се безпокоят за нещо: нормално се вълнуват поради цените, сметките, ковид, промяна на работа или местопребиваване. Но...
Прочети повече
6. Забравете за обществените медии.
Отвсякъде ни заливат с тонове информация, което може да ни подлуди. Когато сте уплашени, стойте надалеч от обществените медии. Идеалният живот и съвършеният тип на хората, които са там, няма да ви донесат нищо друго, с изключение на да ви накара да се сравнявате с другите. Снимките там са фикция, не са действителни. Никой не снима изгорели пуйки, фамилни кавги и разпечатка на отговорностите към банките. 

7. Направете си коледен бюджет.
Най-важното от всички. Помнете, може да контролирате разноските си. Така ще избегнете импулсивни покупки и ненужни движимости.

8. Спете задоволително.
Най-добрият метод да се отървете от напрежението е положителният сън. Не забравяйте да се движите. Колкото и да е студено, сложете най-дебелото си палто и излезте на открито. 

9. Нека взаимоотношенията с хората са ви приоритет.
Коледа е време за наслада, признателност, приятни диалози на трапезата и доста смях. Но всичко това не става случайно. Подготвяйте се за тези моменти. 
Стресът форсира часовника на живота, само че релаксацията забавя стареенето
Работата на човешкото тяло се контролира от разнообразни ритми – „ часовници “, измежду които има да вземем за пример циркадни ритми &ndash...
Прочети повече

 

Още от ЛЮБОПИТНО:
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР