Незаконна сеч във вековна букова гора край Копривщица. За това

...
Незаконна сеч във вековна букова гора край Копривщица. За това
Коментари Харесай

Източват ли се милиони левове чрез схеми за дърводобив?


Незаконна сеч във вековна букова гора край Копривщица. За това сигнализират Александър Дунчев, народен представител от „ Продължаваме промяната ”, и Димитър Ватахов, общински консултант от Българска социалистическа партия, Копривщица.

Според тях нелегално са изсечени 1000 кубика дървесина. Двамата демонстрираха видео, на което се вижда по какъв начин камион връща дърва, откакто е заловен без документи. Камионът, по думите им, не е арестуван и е траял с активността си.

Според Александър Дунчев камионът е благосъстоятелност на фирмата-монополист на дърводобива в Копривщица.

„ Това е компанията, за която бяха подадени десетки сигнали. Бяха разкрити доста камиони с противозаконна дървесина, противозаконна сеч с хиляди кубици. И нищо. Този камион всеки ден е в тези гори. Тогава избяга, подали сме сигнал да го търсят, само че на никого не му пука. Няма кой да го спре ”, сподели Дунчев.   

Той изясни, че разрешителното е за 1400 кубика. Те обаче са били изсечени до 1 юни.

„ След това на сечището беше подредена дълга редичка от 1000 кубика, изсечени нелегално, готови за кражба. Тогава прокуратурата стартира инспекция ”, изясни Дунчев.  

Той и общинският консултант Димитър Ватахов извикали интернационалните инспектори да ревизират дали документът, който има общинското горско за достъп до европейския пазар, позволяват такива големи сечи.

Дунчев уточни, че интернационалните инспектори са лишили документа на общинското горско и са спряли активността му за 3 месеца.

„ Агенцията по горите прави инспекции, локалните горски инспектори са безусловно подвластни от компанията, общинските горски не стъпват в гората, общинският шеф дори не знаеше къде да всичките тези подотдели ”, продължи Дунчев.

„ По мой сигнал до Национална агенция за приходите отидоха на инспекция. Колегите са видели по какъв начин инспекторите излизат с чували с пари, най-вероятно са иззети ”, сподели Дунчев.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР