Нейният „халифат“ имплодира, нейните де факто столици в Ирак и

...
Нейният „халифат“ имплодира, нейните де факто столици в Ирак и
Коментари Харесай

„Ислямска държава“ още не е мъртва, но мечтите за халифат се разпадат

Нейният „ халифат “ имплодира, нейните де факто столици в Ирак и Сирия паднаха и стотици от нейните бойци или се предадоха, или бягат. Джихадистката формация „ Ислямска страна “ може и да не е към момента мъртва, само че нейната фантазия за държавност към този момент е заровена, настояват анализатори.
Никой от ИД „ сегга няма да мисли за налагане на „ територията на халифата “ “, сподели Хишам ал-Хашеми, иракски експерт по екстремистки придвижвания. През 2014 година самопровъзгласилият се „ халиф “ на ИД Абу Бакр ал-Багдади управляваше към 7 млн. души на територия, огромна колкото Италия, завземайки огромни елементи от Сирия и Ирак.Тази нова „ тери5тория на исляма “ - Дар ал-Ислам на арабски – притегли хиляди джихадисти от целия свят, доста от които придружавани от техните дами и деца. Град Рака стана де факто сирийска столица, а Багдади се появи обществено в джамия в Мосул, втория по величина град в Ирак и преди време най-големия търговски център в Близкия изток. Във всички градове под контрола на джихадистката формация над постройките на новата администрация се вееше черното знаме на ИД.
Съдилища, лечебни заведения и други публични институции даже издаваха рожденни или брачни свидетелства, както и присъди и други публични документи на бланки на ИД. Но по-малко от 4 година след помитащата атака, която вцепени света, ИД е изгубила по-голямата част от територията, която контролираше, и в която имаше прилични приходи от петролни полета, с които финансираше своята активност. „ В хода на скорошни борби, изключително при тази за Мосул, бяха убити голям брой джихадисти “, сподели Кърк Соуъл, издател на Inside Iraqi Politics. " След това проваляне мнозина други се предадоха или просто избягаха от страната или се пробват да се смесят с популацията ".
Според ръководената от Съединени американски щати коалиция, сражаваща се с ИД, джихадистите са изгубили 95% от трансграничния халифат, който оповестиха през 2014 година Хашеми сподели, че след понасянето на такива тежки загуби, „ даже и нещо да е останало от ИД, не може да се мисли за завръщане “ към концепцията за боен и административен надзор на територията.
А групировката е притисната в Ирак върху „ четири % от територията “ без население, намираща се по лесните за прекосяване граници със Сирия, където тя е блокирана и се намира във все по-затягащ обръч.
В допълнение към сирийските и иракските армии, останалите джихадисти са изправени пред голям брой сили, подкрепяни от Русия, Съединените щати или Иран, постоянно в несъгласие между тях заради техните разнообразни районни ползи. " Проектът на халифата се изправи против геополитическите действителности ", сподели Карим Битар от Парижкия институт по интернационалните и стратегически въпроси.
В резултат на това " интернационалната джихадистка вселена евентуално ще се върне към предходната си тактика за де-територизация и ще се върне към удари против " далечния зложелател " на Запад или Русия, с цел да покаже, че с нея би трябвало да продължи да се преценяват ", добави той.
Вече има организация, подготвена да заеме опразващото се място.
ИД се роди от пепелта на Ислямска страна на Иран и Леванта и Ал Кайда преди този момент, и Хашеми счита, че макар че „ халифатът “ изчезва в пламъци, нова организация стартира да се оформя. „ Повечето ветерани от ИД и Ал Кайда в Ирак в този момент се прегрупират в Сирия “, където джихадистите към момента държат под надзор доста региони, споделя той. Тези бойци - „ най-индоктринираните и най-дисциплинираните “ - от септември оформят групировката „ Ансар ал-Фуркан “, ръководена от Хамза бин Ладен – синът и вероятен правоприемник на Осама бин Ладен.
Младият Бин Ладен стана деен като пропагандист на Ал Кайса след гибелта на татко си от ръцете на американски командоси през 2011 година в Пакистан. През януари Съединени американски щати прибавиха Хамза бин Ладен към черния лист на терористите. Баща му може и да е мъртъв, само че името Бин Ладен продължава да притегля искащи да се бият, счита Хашеми.
Източник: БГНЕС
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР