Невробиолози от Университета на щата Вашингтон смятат, че са разбрали

...
Невробиолози от Университета на щата Вашингтон смятат, че са разбрали
Коментари Харесай

Изследване показа защо канабисът влияе толкова силно върху апетита

Невробиолози от Университета на щата Вашингтон считат, че са разбрали за какво канабисът е толкоз прочут с това, че покачва апетита измежду потребителите му. Изследванията им върху мишки са първите, които изследват по какъв начин канабисът въздейства в действително време върху интензивността на мозъчните области, които управляват апетита.

Откритията удостоверяват голям брой анекдоти и строги изследвания върху хора, които изрично сочат, че пушенето, изпаряването или яденето на канабис може да провокира изострен глад и да ви накара да се насочите към килера или хладилника за нула време.

Макар че канабисът се употребява за справяне с проблеми с апетита - като тези, които произтичат от хранителни разстройства или химиотерапия - учените знаят изненадващо малко за механизмите, които стоят зад този резултат.

През последните години многочислени изследвания насочиха вниманието към хипоталамуса като област на интерес.

Тази част от мозъка се намира надълбоко в тялото и действа като самобитен " координационен център " за ръководство на тялото, като поддържа хормоните и нервната система в равновесие.

В долната част на хипоталамуса, тъкмо преди да се свърже с жлезата с величина на грахово зърно, виновна за производството на хормони (включително тези, свързани с глада), се намира скупчване на неврони, наречено аркуатно ядро (ARC).

Смята се, че тази част на хипоталамуса контролира държанието при хранене, както и метаболизма.

По-рано откриватели от Университета на щата Вашингтон използваха гризачи, с цел да покажат, че използването на канабис въздейства върху генетичната експресия в ARC. Сега те са се доближили още повече и са следили интензивността на стрелбата на дребна група неврони в ARC, които имат канабиноидни рецептори.

Със сигурност, когато мишките са били изложени на изпарен канабис, тези неврони, наречени AgRP неврони, са били дезинхибирани.

" Когато на мишките се дава канабис, се включват неврони, които нормално не са дейни ", изяснява неврологът Джон Дейвис.

" Има нещо значимо, което се случва в хипоталамуса след изпаряване на канабис. "

По-конкретно Дейвис и сътрудниците му откриват, че излагането на канабис задейства канабиноидните рецептори вид 1 върху невроните на AgRP и тези рецептори стопират невроните да получават известия " стоп " от други неврони. Постоянно намиращите се в режим на работа AgRP неврони са свързани с нарасналото хранене на лабораторните мишки. Когато обаче учените инхибирали тази група неврони,

излагането на канабис към този момент не подтикнало глада на животните.

" Тук е значимо да се означи, че индуцираното от канабиса хранене не беше изцяло облекчено след инхибирането на AgRP, като по този метод нашите проучвания не изключват приноса на обособени райони на централната нервна система или спомагателни сигнални механизми... като значими регулатори на индуцираното от канабиса държание на хранене ", настояват създателите.

Предишни изследвания да вземем за пример откриха, че други неврони, свързани с апетита в хипоталамуса, наречени POMC неврони, също се въздействат от канабиса и може да играят роля и в резултата на похапването.

Изследването на AgRP невроните отива още по-далеч и свидетелства за тези промени в действително време, като употребява техники за обрисуване на калций. Резултатите изрично сочат, че тази подгрупа неврони в хипоталамуса играе значима роля за " апетита " - познание, което може да послужи за бъдещи проучвания на медикаменти за лекуване на анорексия и загуба на тегло.

 

 
 
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР