Невложените през последните години инвестиции са забавили ръста на икономиката,

...
Невложените през последните години инвестиции са забавили ръста на икономиката,
Коментари Харесай

Асен Василев: Няма как да станем богата държава с евтина работна ръка

Невложените през последните години вложения са забавили растежа на стопанската система, а ниските заплати не способстват за нарастването на брутния вътрешен артикул. Това разяснява пред депутатите от бюджетната комисия министърът на финансите Асен Василев. Комисията преглежда плановете на държавен бюджет за 2024 година, както и тези на здравната каса и на публичното обезпечаване.

" Няма по какъв начин да станем богата страна, в случай че поддържаме работната ръка евтина. Няма страна, забогатяла с евтина работна ръка ", разгласи Василев. В проектобюджета е заложен растеж на приходите приблизително с 11%, което е над два пъти по-висок растеж по отношение на предстоящата инфлация, добави той.

Коментира, че заложените рекордни финансови вложения от 12 милиарда лева могат да разрешат на работещите да защитят по-висока продуктивност и по-високи заплати. При излагането на позиции ръководителят на Асоциацията на индустриалния капитал в България Васил Велев репликира, че повдигането на заплатите не може да става с решение на управлението, а с по-качествена работа, за което е нужна подготовка. Допълни, че в случай че хората получават повече от безработица, нямат претекст да се преквалифицират и избират да лежат на дивана.

Василев се съгласи, че квалификацията е извънредно значима, и по тази причина продължава политиката на ГЕРБ да се държат даже заплатите на учителите. Посочи обаче, че казусът не е, че работната ръка не е квалифицирана, а че има 800 хиляди души, които са отишли да работят за по-добри заплати в Западна Европа, като по време на полета до такава степен не са се сдобили с спомагателна подготовка. " Там получаван по-високи приходи, тъй като компаниите там са основали организация на труда и машини, които разрешат на същите хора със същите умения да защитят 2 или 3 пъти по-високи заплати ", акцентира той.

Все отново разгласи, че е подготвен да поддържа стратегии за подготовка, само че насочи към институциите, свързани с образованието, които да ги дефинират какви да са.

" Ние губим служащи към чужбина, което демонстрира, че не можем да им осигурим задоволително положително възнаграждение през организация на труда и машинен парк ", заключи той.

Василев разгласи, че през последните 10 години в стопанската система не са вложени над 16 милиарда лева - средства, което е можело и е трябвало да влязат в стопанската система. Допълни, че тези пари са били заложени в съответните бюджети, само че не са изпълнени, което е забавило растежа на стопанската система. Посочи, че това най-пряко се вижда в огромното закъснение на България от Румъния по индикатора капитал на глава от популацията. В България той е 20% от междинното за Европейски Съюз, а в Румъния - 38%. Българската стопанска система в годините беше обвързвана доста с огромните стопански системи на Европейски Съюз, тъй като растежът ни беше обвързван с износа. Със стимулиране на вътрешното ползване (което зависи от приходите - бел. авт.) този резултат може да бъде отслабен, разяснява Василев. Това смекчава резултата от спада на стопанските системи в Европа. " Ако европейските стопански системи вървят надолу, и при нас да има спад, само че не е толкоз трагично ", илюстрира той.

Коментира, че вътрешното ползване е разрешило през последните години да се поддържа устойчиво равнище на съотношението дълг към Брутният вътрешен продукт в диапазона 21.5-23%, което разрешава и в година, когато европейските стопански системи са на ръба, в България да има към 1.8% - колкото се чака към края на годината. " Което не е високо в исторически проект, само че... на фона на Европа си е един триумф за нашите производители и за нас ", добави Василев. 

На рекомендациите за нулев бюджетен недостиг той отговори, че това е политика на стабилната беднотия. " Ние сме постоянни, не поемаме никакви опасности, не нарушаваме безусловно никакви финансови критерии, поддържаме уравновесен бюджет и си оставаме вечно небогати и последни на опашката на Европа. И разликата с Румъния се усилва ", акцентира той. " Ако желаеме действително да достигнем Европа, значи би трябвало да вършим нещо друго от това, което сме правили последните години ", заключи министърът.

Управителят на Българска народна банка Димитър Радев уточни пред депутатите, че институцията прави оценка позитивно бюджета и бюджетната процедура, която се връща към естествения си темп. " Очертава се бюджетът да бъде признат преди края на годината и това ще вкара ред в мощно смутения календар. Важно е и преодоляването на инфлацията, присъединението към еврото и поддържане на бюджетно салдо в границите на Маастрихт ", добави той.

Той оцени въвеждането на бистрота посредством използване към проектобюджета на лист с планове, които ще се финансират. Посочи обаче, че с подобен бюджет се води проциклична фискална политика, която е причина за макрооикономически несъответствия и по-висока инфлация. В същото време подсети, че и Българска народна банка, и ЕЦБ провиждат рестриктивна и антиинфлационна политика. Напомни, че централната банка е нараснала условията за минималните запаси на банките, с цел да се обере непотребната ликвидност и по този начин да се понижи инфлацията. Сред ограниченията включи и антицикличния финансов буфер на банките от 2 %, който е един от най-високите в Европейски Съюз.

" За да имат резултат тези ограничения, би трябвало имаме добра съгласуваност в паричната и фискалната политика ", сподели Радев. Анализира, че с цел да има антиинфлационна политика, предлага бюджетен недостиг от 1 % от Брутният вътрешен продукт през 2024 година година и постигане до уравновесен бюджет през 2026 година. Отбеляза, че въпреки всичко това не е реалистично, и по тази причина предложи да има явен тренд за понижаване на бюджетния недостиг.

Предложи и да се заложат буфери в бюджета - от 9-10%, които да бъдат употребени при сбъдването на отрицателни сюжети в стопанската система и да се харчат през четвъртото тримесечие, в случай че има проблем в приходите.

Допълни, че размерът на фискалния запас от 4.5 милиарда лева се резервира на актуалното му ниво и добави, че почти такава сума има в така наречен Сребърен фонд. Обяви, че подобен размер на запаса не подсигурява и други сходни фондове, сумите в които би трябвало да са за няколко месеца. Даде образец, че наличните 4 милиарда лева в Сребърния фонд ще стигнат за едномесечно заплащане на пенсиите.

Любомир Дацов, ръководител на Фискалния съвет, уточни, че изцяло споделя акцентите и рекомендациите на Българска народна банка. Нашата рекомендация със лист с финансови разноски е спазена, само че желая да припомня, че тази процедура съществуваше в интервала 2007 - 2009 година. Необходимо е да има и авариен лист с планове за вложения, тъй като в страната има проблем с усвояването на финансовите разноски и се усвояват приблизително едвам 30 - 36 % от заложените. Политиката на бюджета е проциклична и няма по какъв начин инфлацията да спадне през идващите години. Нашата инфлация по отношение на тази на еврозоната е три пъти по-висока, сподели Дацов.

Ако не желаеме да подвигаме налозите, а ние не желаеме, ние би трябвало да стартираме да ги събираме, разгласи Василев в отговор на мнения от бизнеса, че някои ограничения тормозят активността му - като да вземем за пример декларирането на артикули с висок фискален риск. Василев подсети, че съгласно множеството изследвания сивата стопанска система е с дял към 30%, или с други думи, всеки 1 лев на 3 лв. не е обзет от данъчната система. Обяви, че " ще заживеем в напълно друг свят, когато тези проценти бъдат свити до 20 или 15. Анализира, че когато се взимат ограничения и към този момент се вижда по-висока събираемост, е обикновено да има опозиция, тъй като хора, които до момента не са плащали налози, в този момент ще би трябвало да го вършат. Допълни, че въпреки всичко въпросът е по-голямата събираемост да става по най-безболезнен метод за бизнеса.

Националният омбудсман Диана Ковачева регистрира, че се планува растеж на помощите за развъждане на деца с увреждания до завършването на приблизително обучение, само че уточни, че към момента няма построен механизъм за автоматизираното актуализиране на тези помощи.

Обърна внимание и на това, че данъчните облекчения върху приходите на хора с 50% и по-голяма неработоспособност не са обновени от 2007 година, когато минималната заплата е била 220 лева.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР