Невиждана за България операция извърши екип на ВМА, ръководен от

...
Невиждана за България операция извърши екип на ВМА, ръководен от
Коментари Харесай

Родопчанин спаси живот с невиждана операция във ВМА

Невиждана за България интервенция извърши екип на ВМА, управителен от родопчанинът доктор Светозар Марангозов. Той избави живот на болен от ковид, постъпил обаче с масирано задръстване на вените на крайници, водещо до летален край.

Ето какво оповестиха от ВМА.

„ На значим подробност попаднаха експертите от Клиника по съдова хирургия на Военномедицинска академия (ВМА) по време на оперативна намеса на пациент с потвърдена COVID-инфекция.

Медиците влезнали по неотложност в особено обособената операционна зала за работа с такива пациенти поради влошеното положение на 58-годишен пациент с тежко протичане на инфекцията – с изразена дихателна непълнота, сатурация 75, с разгърната клинична картина на солидна двустранна пневмония, и съпътстващи заболявани артериална хипертония и леко изразена сърдечна непълнота.

Диагностициран със мощни болки и изстиване на десен низък крак и е преценен от експертите за незабавно съдово реконструктивно лекуване в наложителен порядък, заради напредващата клинична картина и риск от утежняване на здравословното положение.

Проведохме разискване на незабавен колегиум, където бе препоръчан сюжет за интраоперативно лекуване, макар тежкото общо положение на болния. А задачата е ясна – попречване на възможна ампутация, споделя доктор Светозар Марангозов.

Операцията продължава към 1,5 часа при съблюдаване на всички протоколи за отбрана на болния, личния състав и недопускане на разпространяването на рисковата зараза в лечебното заведение.
Заради оскъдния опит в интервенциите на заболели с потвърден COVID-19 и сложността на обстановката, произлизаща от общото положение на болния, медиците работят по самостоятелен логаритъм за оперативни интервенции в такава обстановка.

По време на интервенцията отстранихме тромботичните маси от магистралната артериална мрежа на десния низък крак и възстановихме кръвотока. Но нещо доста значимо ни направи усещане – пациентът не се повлияваше от общоприетите дози на кръворазреждащи лекарства, употребявани при други сходни случаи, без съществуването на COVID-инфекция, изяснява още експертът.

Това постанова потреблението на новаторски метод за преодоляване на обстановката и използване на доста по-високи дози кръворазреждащи средства за лекуване и профилактика на съдови затруднения от сходен вид при тези заболели.

И след самата интервенция пациентът приема доста високи дози антикоагуланти и съдоразширяващи средства, като положението му е устойчиво с помощта на интердисциплинарната екипна работа във ВМА.

Екипът на Клиниката по съдова хирургия, ръководена от проф. Кузман Гиров, е в развой на създаване на логаритъм за работа при такива заболели за профилактика и лекуване в хирургичните клиники, както и възстановяване на качеството на предоставяната здравна грижа “.

Припомняме, лекар Марангозов е родом от Смилян. Той е фамозен в Родопите освен с невероятните си лекарски умения. Лекарят прави невероятни статуи от дърво.

Източник: vijti.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР