Невиждана в България голяма спираловидна рампа от метал бе изградена

...
Невиждана в България голяма спираловидна рампа от метал бе изградена
Коментари Харесай

Уникална рампа от метал краси Епископската базилика

Невиждана в България огромна спираловидна рампа от метал бе построена в източната част на Епископската базилика в Пловдив. Тя е значима с естетиката си, само че и с функционалността си за плана, прецизират от Фондация „ Америка за България “. Чрез рампата се реализира главната връзка за посетителите сред двата етажа на базиликата. Тя е необятна съвсем 2 метра и е дълга близо 30 метра.

„ Поради характера на обекта и съществуването на археология, която заема съвсем цялата повърхност на партера, се постанова рампата да „ виси “, като стъпва на земята единствено на едно място.

Тя се явява главен архитектурен акцент в интериора на базиликата. Ще бъде забележима и извън през стъклената фасада ”, посочи арх. Николай Трайков. Формата и размерите на рампата са въодушевени от геометрията на полукръглата апсида на базиликата от 4 век. В празното пространство на спиралната рампа ще има висящи осветителни тела, които допълват цялостната комбинация.

Ще бъде добавено и професионално озвучаване

Под рампата се оформя пространство за прояви от друг темперамент като беседи, презентации, концерти.

В момента служащи приключват заварките по комплицираната железна структура. Подът ѝ ще е затрупан с паркет, а парапетите ще са с hpl плоскости. В страната до момента не е завършван сходен архитектурен детайл. Големината на металната серпантина и условието тя да виси над пода с мозайките вършат осъществяването ѝ извънредно мъчно. По плана работят компания Зенит-2 с инж. Йордан Атанасов и инж. Костадин Палазов, както и екипът на Ателие ДУО от Пловдив.

От фондация „ Америка за България ” признават, че към момента има много довършителни работи, които не са по никакъв начин лесни за осъществяване. Освен неповторимата спираловидна рампа на обекта се инсталират специфичните немски стъкла, които имат изолираност сред плоскостите си. Те ще покриват цялата фасада и ще пропущат мека матова светлина. Изолацията ще спомага за запазването на силата в огромното помещение през зимните месеци. Поставят се и окачените тавани на долния етаж. За тях бе издигнато особено скеле, което би трябвало да пази неповторимите мозайки. За да не бъдат засегнати при довършителните работи, част от тях са покрити с дебели плоскости от стиропор.На горния етаж половината от мозайките са сложени.

Първоначално бе оповестено, че датата за откриването на Епископската базилика ще е 26 септември. Сега от фондация „ Америка за България ” прецизират, че до края на другата седмица ще бъде разгласен денят за това. Ще оповестят и програмата си от събития, свързани с обекта.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР